Австрия под блокада

В пресконференция, предавана по австрийската телевизия, федералният канцлер Себастиан Курц обяви нови строги мерки за овладяване на пандемията в Австрия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16109

Причината е стремително растящият брой новозаразени, чието число доближава до цифрата 6000 на ден, която по думите на Курц и на министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер би затруднила системата на здравеопазване, тъй като се увеличава и броят на пациентите в интензивните отделения. За да се запазят високите стандарти на австрийското здравеопазване и всеки, който има нужда от легло в интензивно отделение, да го получи, се налага от трети до тридесети ноември да бъде въведен нов пакет от мерки срещу разпространението на коронавируса, подчерта Курц.

Основните пунктове на новия пакет са следните:

От трети до тридесети ноември се забранява напускането на домовете от 20 часа до 6 часа сутринта. Изключения се допускат при отиване на работа, оказване помощ на нуждаещ се, кратка разходка край дома или за спорт. Забраняват се посещения по домовете след 20 часа, по друго време е допустимо събирането на хора от максимум две домакинства.

Забраняват се всякакви вечерни културни, спортни и частни мероприятия. Хотелите ще бъдат затворени за туристи, допускат се единствено служебно командировани лица, заведенията за хранене имат право да доставят храна по домовете, но остават затворени. Нарушителите ще бъдат наказвани - както собствениците на заведения и барове, така и посетителите, които се намират в заведенията.

Правителството ще обезщети всички засегнати от новите мерки браншове и в кратък срок ще им приведе 80 процента от приходите за ноември 2019 година с цел запазване на работните места. Правителството очаква, че Европейската комисия ще одобри и отпусне допълнителни помощи, които да бъдат изплатени на засегнатите фирми.

Училищата и детските градини остават отворени, гимназиите и университетите минават на дистанционно обучение. Непрекъснато ще се следи как се развива броят на заразените и при нужда ще се карантинират класове.

Месечна карантина в Гърция

Отворена остава и цялата търговска мрежа, както и салоните за услуги, като ще се съблюдават строги предпазни мерки, включващи дезинфекция, спазване на дистанция и носене на маски.

На възрастните в старчески домове и заведения за възрастни и болни хора ще се правят ежеседмични тестове, посетителите ще правят бързи тестове на място преди посещение при роднини и ще носят добре уплътнени маски.

Всички фирми, при които е възможна работа от къщи, ще минат на този режим.

Новите мерки бяха обсъдени със социалните партньори, с президента на страната Александър Ван дер Белен, провинциалните управители и с ръководителите на опозиционните партии.

Апелът на канцлера Себастиан Курц към гражданите на Австрия е да се спазват ограничителните мерки, за да е възможно да се намали броят на новозаразените и през декември постепенно да се разхлабят наложените мерки, предаде БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16109

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.31 | 21:36
  Джокович моя приятел е виновен
 2. 2020.10.31 | 20:46
  И у нас трябва другата седмица да се въведат такива мерки, защото иначе яко ще се мре. Само кретен не може да го разбере, у нас за съжаление кретените са доста.
  1. 2020.10.31 | 21:09
   Ето заради такива СПЯЩИ кретени, отнемат свободата ни! И всяват страх, с който контролират! Събудете се!
  2. 2020.10.31 | 21:09
   Ето заради такива СПЯЩИ кретени, отнемат свободата ни! И всяват страх, с който контролират! Събудете се!
 3. 2020.10.31 | 20:26
  Планът на ЕЛИТА работи с пълна сила. Докато приемаме всичко с наведени глави...така ще е
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет