Тихановска призова повече хора в Беларус да подкрепят стачката въпреки "огромния натиск"

Опозиционната лидерка Светлана Тихановска призова днес беларусите да подкрепят националната стачка за сваляне от власт на президента Александър Лукашенко, но правителството настоя, че предприятията работят както обикновено, предаде Ройтерс.

Във втория ден от стачката, която според Тихановска ще парализира страната, опозиционната лидерка каза, че работници в редица големи предприятия отказват да карат своите смени, но са подложени на "огромен натиск" от властите.

"Ако помогнем на фабриките да стачкуват, те ще ни помогнат да довършим това, което започнахме", заяви тя в социалните медии.

Светлана Тихановска призова властите в Минск да изпълнят исканията на опозицията до две седмици

"Запомнете: всяка активна мирна стъпка ни доближава до спиране на насилието, спечелване на свобода за политическите затворници и най-накрая произвеждане на нови, честни избори", каза Тихановска.

Снимки и видеокадри в Туитър показаха протести в няколко университета. Но призивите на опозицията за стачка засега не успяват да доведат до затваряне на държавни предприятия в Беларус.

Министър-председателят Роман Головченко каза, че обстановката е "напълно спокойна", и порица "преките призиви за причиняване на вреда на страната".

Представител на производителя на тежка автомобилна техника МЗКТ заяви за Ройтерс: "Тук нямаме стачки. Всичко е наред, всички работим."

Лукашенко пренебрегна ултиматума на Тихановска да подаде оставка до неделя и оттогава засилва реториката си срещу опозицията.

Той каза в изявление, цитирано от агенция БЕЛТА, че някои хора са се радикализирали и са "пресекли червената линия" през последните дни.

"Това, което се разгръща срещу нас, е не информационна война, а терористична война на отделни фронтове. Ние трябва да я спрем", заяви Лукашенко.

Според вътрешното министерство над 500 души са били арестувани при антиправителствени протести вчера, когато беше първият ден от стачката.

Близо 16 000 човека са задържани в Беларус от началото на демонстрациите след спорните президентски избори на 9 август.

Коментари

  1. 2020.10.27 | 20:16
    тая кога ще сръбне новичок???? аман от предатели и компрадори. навсякъде ги има.
  2. 2020.10.27 | 19:30
    ОТВРАТИТЕЛНА
  3. 2020.10.27 | 19:08
    Новият Яйценюк! Единият съсипа Украйна, тая пък се опитва да го направи в Беларус! Абе, колко им плащат САЩ, че така безогледно предават род и родина?!?!? Колко струва човешката душа? Ей така, от любопитство!!! Отговорът на ЦвЦв е с предимство...като лично запознат!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет