Втори тур на парламентарните избори в Литва

Литовците гласуват днес на втори тур на парламентарните избори, на които дясноцентристката опозиция очаква да постигне победа в момент, когато безработицата и дългът рушат популярността на правителството, съобщи Ройтерс.
Балтийската държава с население под 3 милиона души се справя относително добре с кризата с коронавируса, въпреки че напоследък броят на заразените се увеличи, както и на други места в Европа.


Премиерът Саулюс Сквернелис обаче е критикуван, че не успя да създаде работни места и да спре увеличаването на дълга.

Опозиционният Съюз "Отечество" - Литовски християндемократи, чиито корени са в антисъветското движение за независимост от 80-тем води в пропорционалния вот от първия тур с 24,8 процента.
Управляващият Литовски съюз на селяните и зелените получи 17,5 на сто.

Според смесената избирателна система, 71 депутати в 141-местния Сейм се избират в едномандатни райони по мажоритарна система в два тура, а 70 - пропорционално по партийни списъци в един тур. На първи тур бяха избрани само трима депутати по мажоритарната си стема и на днешния втори тур ще има гласуване в 68 окръга с по двама кандидати, отбеляза ТАСС.

Като мярка за безопасност в условията на пандемията от коронавирус за пръв път в историята се осигурява възможност избирателите да гласуват от автомобилите си, отбеляза Франс прес.
В изборните секции са задължителни маските и спазването на физическа дистанция.

Най-вероятно е следващ премиер на Литва да бъде бившата министърка на финансите консерваторката Ингрида Шимоните. Тя обеща да модернизира икономиката, като направи така, че страната да премине от сегашния модел, залагащ на евтината работна ръка, към производство с по-висока добавена стойност.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет