Словашките власти ограничиха временно свободното движение на гражданите заради коронавируса

  • 24 октомври 2020 17:40

  • 871
  • 1
Словашките власти ограничиха временно свободното движение на гражданите заради коронавируса
© Getty Images/Guliver

Словашките власти ограничиха от днес през следващите три седмици придвижването на гражданите заради ускоряващите се темпове на разпространение на коронавируса, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това стана в деня, когато в страната бе регистриран нов рекорд за най-много нови заразени за едно денонощие.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

За периода на действие на ограниченията словаците ще могат да излизат от дома си само за да ходят на работа и на лекар, за да пазаруват храна, за разхождане на домашни любимци и в други неотложни случаи. На полицията е разпоредено да контролира спазването на мерките. Нарушителите ще бъдат глобявани с до 20 хиляди евро.

Най-строгите ограничения ще бъдат в сила до 1 ноември. Това е свързано със започналото в Словакия масово тестване на населението за коронавирус.

По-рано премиерът Игор Матович заяви, че е необходимо "максимално да бъдат ограничени социалните контакти, за да не се заразяват гражданите преди тази изключително важна процедура".

Най-строга забрана за придвижване е въведена до 1 ноември в районите, където епидемичната обстановка предизвиква най-голямо безпокойство у медиците. Става дума за района на градовете Бардейов (Североизточна Словакия), Долни Кубин, Твърдошин и Наместово (Северна Словакия). Там дома си могат да напускат само тези, които имат справка за отрицателен тест за коронавирус, получен не по-късно от 23 октомври. На тях им е разрешено да пътуват до работа и да се разхождат за кратко. Останалите граждани ще могат да излизат на улицата само в изключителни случаи - за да отидат до най-близкия хранителен магазин, за получаване на неотложна медицинска помощ или за да разходят домашните си любимци на не повече от 100 м от постоянния си адрес.

В Словакия тестват за коронавирус всички граждани над 10-годишна възраст

Днес словашкото министерство на здравеопазването съобщи за 2890 нови случая на коронавирус за изминалите 24 часа - рекорд за едно денонощие в страната. С това общият брой на регистрираните заразени в Словакия достигна 40 801.

25 човека са починали през изминалите 24 часа в страната от усложнения, предизвикани от коронавируса. Общият брой на смъртните случаи в Словакия от началото на епидемията достигна 159.

 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
871 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.10.24 | 19:24

1
Пример за тотален де-би-ли-зъм.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини