Словашките власти ограничиха временно свободното движение на гражданите заради коронавируса

Словашките власти ограничиха от днес през следващите три седмици придвижването на гражданите заради ускоряващите се темпове на разпространение на коронавируса, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това стана в деня, когато в страната бе регистриран нов рекорд за най-много нови заразени за едно денонощие.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15635

За периода на действие на ограниченията словаците ще могат да излизат от дома си само за да ходят на работа и на лекар, за да пазаруват храна, за разхождане на домашни любимци и в други неотложни случаи. На полицията е разпоредено да контролира спазването на мерките. Нарушителите ще бъдат глобявани с до 20 хиляди евро.

Най-строгите ограничения ще бъдат в сила до 1 ноември. Това е свързано със започналото в Словакия масово тестване на населението за коронавирус.

По-рано премиерът Игор Матович заяви, че е необходимо "максимално да бъдат ограничени социалните контакти, за да не се заразяват гражданите преди тази изключително важна процедура".

Най-строга забрана за придвижване е въведена до 1 ноември в районите, където епидемичната обстановка предизвиква най-голямо безпокойство у медиците. Става дума за района на градовете Бардейов (Североизточна Словакия), Долни Кубин, Твърдошин и Наместово (Северна Словакия). Там дома си могат да напускат само тези, които имат справка за отрицателен тест за коронавирус, получен не по-късно от 23 октомври. На тях им е разрешено да пътуват до работа и да се разхождат за кратко. Останалите граждани ще могат да излизат на улицата само в изключителни случаи - за да отидат до най-близкия хранителен магазин, за получаване на неотложна медицинска помощ или за да разходят домашните си любимци на не повече от 100 м от постоянния си адрес.

В Словакия тестват за коронавирус всички граждани над 10-годишна възраст

Днес словашкото министерство на здравеопазването съобщи за 2890 нови случая на коронавирус за изминалите 24 часа - рекорд за едно денонощие в страната. С това общият брой на регистрираните заразени в Словакия достигна 40 801.

25 човека са починали през изминалите 24 часа в страната от усложнения, предизвикани от коронавируса. Общият брой на смъртните случаи в Словакия от началото на епидемията достигна 159.

 

 
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15635

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.24 | 19:24
    Пример за тотален де-би-ли-зъм.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет