Полският съд забрани абортите

Конституционният съд на Полша затегна силно правилата за абортите, като постанови, че абортите, предприети поради фетални дефекти, са противоконституционни, пише европейската редакция на Politico, като отбелязва, че сега Варшава е приела най-строгите правила по този казус в Европейския съюз.

Решението означава, че полските жени могат да правят аборти само в случаи на изнасилване или кръвосмешение или ако животът на жената е застрашен.

Премахването на основата за почти всички законни аборти в Полша представлява нарушение на правата на човека. Днешното решение на Конституционния Трибунал означава аборти под земята/в чужбина за тези, които могат да си позволят и дори по-голямо изпитание за всички останали. Тъжен ден за правата на жените“, написа в Туитър Дуня Миятович, комисар на Съвета на Европа по правата на човека.

Полша има само около 1100 законни аборта годишно, извършвани най-вече съгласно клаузата за аномалия на плода, според Федерацията за жените и семейното планиране, известна като Federa, неправителствена организация за правата на жените.

Коментари

 1. 2020.10.23 | 10:42
  Браво на Полша .. така се върви по пътя на НОРМАЛНОСТТА ..
  1. 2020.10.23 | 13:05
   До Ицо: Ицо, сигурно си го правил, затова го одобряваш. Носи си вината цял живот.
  2. 2020.10.23 | 12:38
   Ти тъп ли си или да? Ако нещо е забранено не значи че го няма! Като е забранено да се кара кола пиян има ли пияни шофьори? Та и са абортите така - само ще станат нелегални, извършвани за много пари от хора със съмнителна квалификация на места със съмнителна хигиена.... ИДИОТИЯТА Е ПЪЛНА!
 2. 2020.10.23 | 12:59
  Браво. Евала. Жал ми е, че не съм поляк, а съм се родил в разрушена България. България загина когато и Борис 3ти загина.
 3. 2020.10.23 | 12:47
  В полша анти лявото ,анти педо анти комунистическото , анти неолибералното правителство превръща страната в икономически тигър с най виокия растеж в Европа. Средната заплата вече е на средни нива за ЕС и ако върви така скоро ще стигне Германия. Ако имаха и един като Бойко да дяха я минали. Там материала е добър, ама при нас много червени Цековци от северозападнала мангалия
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет