ЕК представи работната си програма за догодина

Европейската комисия представи днес работната си програма за догодина, насочена към постигането на природосъобразна и цифровизирана икономика.

Комисията съобщава, че ще изготви предложения за законодателни промени, свързани с преследването на целта за намаляване с 55 на сто спрямо данните от 1990 г. на замърсяването на околната среда до края на десетилетието. Според ЕК е необходимо занапред енергийната ефективност да получи първостепенно значение при обновяването на сградите, в земеделието, при данъчното облагане.

Ще бъдат представени предложения, свързани с правото на неприкосновеност на личния живот и на свързаност, свободата на словото, свободното движение на данните, киберсигурността. Комисията ще предложи законодателство за безопасността, отговорността, основните права и свързаните с данните измерения на изкуствения интелект. ЕК възнамерява да предложи промени за осигуряване на европейска електронна идентификация.

Комисията заявява готовност да предложи сигурен достъп на децата до здравеопазване и образование, да преразгледа законодателството за банковите фалити, да насърчи трансграничните инвестиции, да повиши борбата с прането на пари. Ще бъде представен нов подход за разоръжаване и връщане в обществото на бивши терористи.

ЕП одобри промените в ръководството на Европейската комисия

ЕК е готова да предложи създаването на нова агенция за биомедицинска научно-изследователска и развойна дейност. Ще бъдат предложени нов подход за бъдещето на Шенгенското пространство, за доброволното връщане на мигранти, мерки за законна миграция.

Комисията ще представи също нови стратегии за правата на детето и на хората с увреждания, както и за борба с насилието, основано на пола. ЕК ще предложи престъпленията, възприемани еднакво на европейско равнище, да включват всички изяви от омраза и изказвания, подбуждащи към омраза. Комисията ще предложи по-ясни правила за финансирането на европейските партии и ще предприеме действия за защита на журналистите и гражданското общество от злоупотреби с предявяването на съдебни искове. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет