Нова Зеландия гласува на парламентарни избори и референдум за евтаназията и марихуаната

В Нова Зеландия започнаха парламентарни избори, на които премиерът Джасинда Ардън се бори за втори мандат, съобщиха осведомителните агенции. Успоредно се провежда и референдум по въпросите за евтаназията и легализацията на марихуаната.

За 120-те места в еднокамарния парламент се състезават 602 кандидати от 17 партии, но основната борба ще бъде между двете водещи политически сили - Лейбъристката партия, дошла на власт преди три години под ръководството на Ардърн, и Националната партия, която до 2017 г. беше почти едно десетилетие на власт.

Според наблюдателите безусловен фаворит на изборите е Лейбъристката партия. Тя взе властта през 2017 г., без обаче да получи необходимото мнозинство и затова влезе в коалиция с партията "Нова Зеландия преди всичко".

Климатичните промени вече трансформират Нова Зеландия, установява проучване

През последните две години позициите на лейбъристите значително се засилиха благодарение на младата и енергична Джасинда Ардърн. Като премиер тя се сблъска със сериозни предизвикателства и в тежки времена успя не само да се прояви като благоразумен и силен ръководител, но и да сплоти нацията, която днес демонстрира безусловно доверие към нея.

Според последните социологически данни за лейбъристите са готови да гласуват 46 процента от избирателите, а за лидера им - 55 на сто. За Националната партия това биха направили само 31 процента, а за лидера й Джудит Колинс - само 20 на сто. Това означава, че ако всичко мине успешно, Ардърн ще има уникалния шанс да получи мнозинство в парламента и да състави еднопартийно правителство, каквото в Нова Зеландия не е имало от много години. Дори това да не се случи, на лейбъристите им остават традиционните съюзници от "Нова Зеландия преди всичко" и Зелените.

Освен на парламентарни избори на новозеландците им се предлага да гласуват и на референдум. Въпросите са два: "Подкрепяте ли влизането в сила на закона от 2019 г. за легализиране на евтаназията?" и "Подкрепяте ли влизането в сила на законопроекта за легализация и контрол на канабиса?".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет