Лидерите на ЕС с ежеседмични видеоконференции - ще обсъждат ситуацията с COVID-19

  • 16 октомври 2020 16:23

  • 359
  • 0
Лидерите на ЕС с ежеседмични видеоконференции - ще обсъждат ситуацията с COVID-19
© Фейсбук

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха да имат почти ежеседмични видеоконференции за координиране на националните мерки срещу пандемията от COVID-19, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

"Имаше съгласие, отсега нататък почти ежеседмично, да имаме консултации помежду си относно най-добрите методи и най-добрите подходи за справяне с втората вълна на разпространение на COVID-19", каза днес на срещата на върха на ЕС ирландският премиер Михол Мартин. Италианският му колега Джузепе Конте заяви, че редовните видеоконференции ще помогнат за координирането на мерките, засягащи установяването на контактните лица на заразените, рестриктивните мерки, ваксините и лечението.

Борисов за COVID-19: Трябва да внимаваме много, защото икономиките няма да издържат

През първите месеци на пандемията 27-те от ЕС се бореха с COVID-19 с различни, понякога контрастни мерки. Чрез по-тясното координиране се очаква да бъде избегнато повторение на разделенията, които се наблюдаваха след първите епидемични взривове. През последните седмици и месеци се забеляза определено равнище на съгласуваност по някои въпроси като например закупуването на ваксини и изготвянето на общи необвързващи критерии за оценка на сериозността на епидемията на национално равнище, отбелязва Ройтерс. Но въпреки това националните мерки в огромната си част си остават различни в различните страни.

Продължителността на карантината за контактните лица на заразените в цялата Общност беше 14 дни само допреди няколко седмици, когато много от страните в нея започнаха да я съкращават, докато в същото време други решиха да се придържат към глобалния стандарт.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини