Полски лекари призоваха властите да им окажат подкрепа заради ръста на болните с коронавирус

  • 16 октомври 2020 07:04

  • 423
  • 0
Полски лекари призоваха властите да им окажат подкрепа заради ръста на болните с коронавирус
© Getty Images/Guliver

Полски лекари призоваха правителството да окаже повече подкрепа на изправената на предела на възможностите си здравна система на страната, след като дневният ръст на случаите на коронавирус надхвърли 8000 за първи път вчера, регистрирайки рекорд за втори пореден ден, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Макар представители на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) да казват, че има достатъчно болнични легла и апарати за обдишване, за да може засега Полша да се справи с епидемията, доктори предупредиха, че системата може да бъде претоварена.

"Системата никога на е била работеща, дори преди пандемията. Без подкрепа . . . тя самата е като пациент в интензивно отделение. Нуждае се от спешно лечение", заяви пред радио Ер Ем Еф Анджей Матия, ръководител на полската Висша медицинска камара.

Полски лекари казват, че правителството трябва да увеличи броя на медицинските работници и държавните разходи за обществено здравеопазване и да осигури на здравната система повече защитни мерки, за да предотврати заразяването на медици с коронавируса.

Сеймът вероятно ще се събере на извънредно заседание днес, за да обсъди нов здравен закон, който може да задължи лекарите да лекуват пациенти с Ковид-19, когато това им е разпоредено от властите.

"Не можем да позволим толкова много лекари да избягват полагането на здравни грижи в борбата срещу пандемията", каза заместник-председателят на долната камара на полския парламент Ришард Терлецки, цитиран от държавната информационна агенция ПАП.

Докторите обвиняват властите, че не са подготвили здравната система през лятото, извършват малко тестове и не са затворили училищата. Те освен това критикуват правителството, че вместо да подкрепи медиците, ги обвинява за ситуацията, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини