Полша връща редица ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19

  • 15 октомври 2020 21:14

  • 1197
  • 0
Полша връща редица ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19
© pixabay

Полша ще въведе отново редица ограничения за социални събирания, за училищата, търговските обекти, ресторантите и свободното време заради резкия скок на заразените с коронавируса, обяви днес правителството във Варшава, цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

"Трябва да натиснем спирачките", каза здравният министър Адам Неджелски на пресконференция в столицата, на която виртуално присъстваше и премиерът Матеуш Моравецки, който е в карантина.

Над половината държави в EС и Великобритания попадат в червената зона за Covid-19

От неделя 150 общини в страната, включително много от най-големите полски градове, ще бъдат обявени за "червени зони", в които ще бъдат наложени най-строги мерки срещу разпространението на заразата, каза министърът. Там ще бъдат забранени събирания на повече от 10 души, а в магазините ще се допускат до 5 души едновременно.

Забраняват се сватбени тържества, а в църквите ще се допуска по 1 човек на 7 квадратни метра площ. Университетите и средните училища в червените зони ще преминат на дистанционно обучение, а в останалата част от страната ще преминат на хибридна система, съчетаваща дистанционно и присъствено обучение. Началните училища в национален мащаб ще продължат с присъствени занятия, което ще позволи на родителите да ходят на работа, каза премиерът по видеовръзка по време на пресконференцията.

"Тези ограничения ще помогнат да се спре разпространението на вируса, но в същото време ние искаме икономиката да продължи да работи във възможно най-голяма степен", посочи той.

Ресторантите ще могат да работят от 6 сутринта до 21 ч. в цялата страна, но всяка втора маса трябва да остава празна. След 21 ч. те могат да предлагат само храна за вкъщи. Фитнесите и плувните басейни навсякъде се затварят временно, спортните събития ще се провеждат при закрити врата. Извън червените зони сватбите остават разрешени, но с не повече от 20 присъстващи и без танци. Публични събирания се ограничават до 25 присъстващи.

Поляците ще трябва да носят маски на обществени места. Целта на новите мерки, според министър Неджелски, е да не се допусне надхвърляне на капацитета на полската здравна система.

Днес бе съобщено за 8100 новозаразени с коронавируса за последното денонощие - рекорден дневен брой от началото на пандемията. Заразените за последната седмица (до днес) са се увеличили двойно в сравнение с предишната. В Полша с население от 38 млн. досега са регистрирани общо почти 150 000 заразени и 3300 починали от COVID-19. Сериозен проблем е недостигът на медицински персонал и оборудване.

Властите в големи градове като Познан и Краков предупредиха, че болничните легла за лечение на заразени с COVID-19 скоро ще бъдат заети на 100 процента. Националната здравна каса призовава днес болниците да свият до минимум планираните медицински процедури или съвсем да ги прекратят, освен за лечение на рак. Полша значително увеличи и броя на тестовете за коронавируса след критики, че те са недостатъчни. За последните 24 часа до тази сутрин са направени 64 500 теста срещу 44 000 предния ден.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1197 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини