Наводни се част от временния мигрантски лагер на остров Лесбос

  • 09 октомври 2020 17:34

  • 363
  • 0
Наводни се част от временния мигрантски лагер на остров Лесбос
© Gettyimages

Част от временния мигрантски лагер на гръцкия остров Лесбос беше наводнена днес, което накара обитателите му да го напуснат за втори път в рамките на месец след опустошителния пожар, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1542

Около 80 от 1100-те палатки в лагера Кара Тепе на острова бяха изоставени в застоялата вода, а много други подгизнаха от поройните дъждове, посочва сайтът Нюпост.

453 нови случая на COVID-19 в Гърция, от които 184 в бежанския лагер на остров Лесбос

Хуманитарни работници са пристигнали на мястото, за да преместят жителите на лагера от наводнените палатки в сгради на общинската администрация. Съществуващият лагер в Кара Тепе беше разширен, за да бъдат настанени повече хора, след като пожар миналия месец опустоши лагера Мория.

Гръцките власти прехвърлиха много от получилите убежище към континенталната част след пожара, но около 7800 души останаха във временния лагер.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) временният лагер не е безопасен и му липсва необходимата инфраструктура, за осигури подходящи условия за мигрантите през студения сезон.

"ВКБООН и други хуманитарни организации предупредиха гръцките власти за рисковете и недостатъците от гледна точка на сигурността на временния лагер, призовавайки за незабавни действия", заяви говорителят на ВКБООН Шабия Манту на брифинг в Женева.

"Има критични пропуски в канализацията, водоснабдяването, хигиената и здравните услуги, които трябва да бъдат отстранени без никакво отлагане", подчерта тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини