Гърция очаква развръзка по делото срещу неонацистката партия "Златна зора"

  • 07 октомври 2020 11:07

  • 307
  • 0
Гърция очаква развръзка по делото срещу неонацистката партия "Златна зора"
© Getty Images/Guliver

Гърция очаква развръзка на по делото срещу неонацистката партия "Златна зора". Апелативният съд в Атина ще обяви днес решението си дали партията е организирана престъпна група. 

На подсъдимата скамейка са 68 лидери и членове на "Златна зора". Процесът започна през 2015-година, а оттогава показания са дали стотици свидетели и са разгледани хиляди страници документи като доказателства. Пред сградата на съда са стотици представители на партии, синдикати и организации, както и симпатизанти на обвинената в расизъм и престъпления "Златна зора". 
 

Под пълна полицейска блокада е сградата на  Апелативния съд в Атина, където днес магистратите ще обявят присъдите на 68 активисти на крайнодясната партия. 

"Това е партия от хитлеристки тип", гласи заключението на прокуратурата. Обвиненията са от умишлено убийство и расистки преследвания до организиране на престъпна група.

Подновяват делото срещу Златна зора

Пред Апелативния съд вече са представители и ръководители на всички парламентарни партии, синдикатите, на комунистическата партия, групи от граждански организации.

Партията "Златна зора" е разследвана и за убийството на 34-годишния Павлос Фисас, което предизвика гняв и протести из цялата страна.

Днес лидерът на опозицията Алексис Ципрас заяви,че присъствието на прогресивните сили на този процес е "задължение пред бъдещите поколения".

В същото време към района на Апелативния съд се насочват и групи от последователи на партията,за да демонстрират подкрепа към обвинените бивши депутати.

За участие в престъпна организация гръцкото законодателство предвижда от 5 до 10 години затвор, отбелязва БНР. 

Последвайте канала на

Novini.bg
307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини