Заплатите на лекарите в Унгария скачат почти двойно

  • 04 октомври 2020 06:30

  • 1049
  • 1
Заплатите на лекарите в Унгария скачат почти двойно
© Getty Images/Guliver (Архив)

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан постигна споразумение с Медицинската камара за рязко увеличение на заплащането на лекарите.

Това става в момент, когато страната регистрира значителен ръст на заболелите от COVID-19, който може да изправи през сериозно изпитание здравната система на Унгария, предаде БНР, цитирайки Ройтерс.

Председателят на Медицинската камара Дюла Кинчеш съобщи, че правителството е приело предложението за почти двойно  увеличение на основните заплати за общопрактикуващите лекари и докторите специалисти спрямо сегашните равнища. Според възрастта и опита си общопрактикуващите лекари ще получават между 700 и 800 хиляди форинта  (между 1900 и 2250 евро), а при по-възрастните лекари заплатата ще достига до три пъти повече, посочи Кинчеш.

Ройтерс коментира, че, както редица други страни от Източна Европа, Унгария страда от остър недостиг на лекари и медицински работници поради значително по-ниското им заплащане в сравнение със страните от Западна Европа. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1049 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Д-р Димитър Ленков-АГ

2020.10.04 | 09:12

1
Уважаеми български граждани,виждате какво прави за унгарските лекари правитеството на Виктор Орбан-заплати на GP и специалист в доболнична помощ-1900-2250 евро! А у нас -какво прави правитеството на простия пожарникар /Б.Б./ и казионния БЛС-начело с куклата на конци -д-р И.Маджаров-не правят нищо за българските лекари- нищо! Основно месечно възнаграждение на специалист от доболнична помощ- 650 лв-месечно! Така в скоро време у нас няма да останат лекари и мед.сестри. Народе -осъзнай се !!! Без учители и лекари България е загиваща държава. Народе-реагирай ,докато не е късно !!!

Добави коментар

Водещи новини