Майк Помпейо и Ватикана обсъдиха Китай след открито напрежение между САЩ и Светия престол

  • 01 октомври 2020 17:41

  • 451
  • 0
Майк Помпейо и Ватикана обсъдиха Китай след открито напрежение между САЩ и Светия престол
© Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и ватикански представители обсъдиха различията си относно Китай, съобщи Светият престол. Срещата се състоя ден, след като между Вашингтон и Ватикана избухна открито напрежение заради протегнатата ръка за диалог на Светия престол към Пекин, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Помпейо прекара 45 минути в Апостолическия дворец заедно с ватиканския си колега кардинал Пиетро Паролин и ватиканския външен министър архиепископ Пол Галахър.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни заяви, че двете страни са изложили позициите си за отношенията с Китай в атмосфера на "уважение, откритост и сърдечност".

Помпейо пристигна в Рим, за да участва в конференция за религиозните свободи, организирана от американското посолство към Светия престол, както и за да се срещне с италиански и ватикански представители.

От Ватикана отклониха искането на Помпейо да се види с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март и като мотив оттам изтъкнаха политиката на Светия престол да не се дават папски аудиенции по време на предизборни кампании.

Папата отказа да преговаря с американския държавен секретар

На вчерашната конференция Помпейо призова Светия престол да се присъедини към САЩ в осъждането на нарушенията на религиозните свободи в Китай - част кампанията на САЩ да критикуват репресиите на Пекин срещу религиозните и етнически малцинства, която се засили на фона на коронавирусната пандемия и преди американските президентски избори на 3 ноември, отбелязва Асошиейтед прес.

Конференцията се състоя в момент, когато от Ватикана започва деликатни преговори с Пекин за продължаване на спорното споразумение от 2018 г. за номинирането на епископите в Китай.

Във Ватикана искат да продължат това споразумение, предвиждащо процес на диалог при избора на епископи. То беше подписано от ватиканска страна през 2018 г. с надеждата да допринесе за обединение на католиците в Китай, които от седем десетилетия са разделени между официалната, одобрена от държавата Църква, и нелегална Църква, лоялна на Рим.

Помпейо остро разкритикува това споразумение и по-рано този месец написа в своя авторска статия, че с подписването му от Ватикана са направили компромис с моралния си авторитет. Тази статия доста подразни Ватикана и оттам я приеха като намеса във вътрешните работи на Църквата за извличане на вътрешнополитически дивиденти.

Държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин заяви, че Светият престол е "учуден" от статията на Помпейо. Пред репортери в кулоарите на вчерашната конференция кардиналът заяви, че по-уместният начин за изразяване на подобни безпокойства е те да бъдат повдигани при лични срещи с представителите на Ватикана, а не чрез писането на статии.

Днешната програма на Помпейо започна с посещение в "Общността на Сант Еджидио" в Рим, католическа благотворителна организация, активна в грижите за бежанците в Италия и оказването на помощ на засегнатите от епидемията на СПИН в Африка. След като пристигна в централата на "Сант Еджидио", той похвали усилията на организацията.

Последвайте канала на

Novini.bg
451 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини