Италия удължава извънредното положение до края на януари

Италианският премиер Джузепе Конте каза днес, че ще поиска от парламента да бъде удължено извънредното положение заради COVID-19 до края на януари, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14189

Правителството се опитва да избегне рязко увеличение на случаите на коронавирус, каквото се наблюдава в други европейски държави. Извънредното положение, чийто срок трябва да изтече в средата на октомври, дава по-големи правомощия на правителството, улеснявайки заобикалянето на бюрокрацията, която до голяма степен затруднява вземането на решения в Италия.

"Ще предложим на парламента да удължи извънредното положение, вероятно до края на януари 2021 г.", заяви Конте пред репортери при посещение в Южна Италия.

Правителството има мнозинство в парламента.

Италианският сенат прекъсна работа заради пандемията

Италия беше първата европейска страна, преживяла голямо разпространение на коронавирус през пролетта. Тя успя да ограничи заразяванията след строга карантина, продължила от март до май, но е на първо място в континентална Европа по смъртност от COVID-19 с 35 894 починали.

Ежедневните случаи отново се увеличават през последните два месеца, но остават под 2000, което е по-малко от нивото им във Франция и Испания, които са принудени отново да затегнат ограничителните мерки в някои райони.

"Ситуацията остава критична, въпреки че заразяванията са под контрол", каза Конте.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14189

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.01 | 17:53
    до кога ще продължи този вирус
    1. 2020.10.01 | 20:52
      докато си иска.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет