Унгария, Полша, Словакия и Великобритания удължават ограничителните мерки срещу коронавируса

  • 01 октомври 2020 15:52

  • 472
  • 0
Унгария, Полша, Словакия и Великобритания удължават ограничителните мерки срещу коронавируса
© getty images

Унгария ще удължи до края на октомври срока на затварянето на границата си, за да се бори с разпространяването на пандемията от коронавирус, съобщи днес началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Унгария затвори границите си за чужденци на 1 септември и реши, че унгарците, връщащи се от чужбина, трябва да се карантинират. Страната е регистрирала 27 309 случаи на коронавирус, а до днес смъртните случаи са 781. През последните седмици броят на новите случаи се увеличава.

Полша обмисля да разшири обхвата на градовете, в които ще бъдат наложени нови противоепидемични ограничения, предаде Ройтерс. Възможно е редица големи градове - Гданск, Гдиня, Шчечин, Жешув и Келце, да бъдат обявени за жълти зони. Това ще доведе до ограничаване на броя на посетителите на ресторантите и фитнесите, както и на участниците в събирания. Очаква се в жълтите зони да се въведе задължително носене на маска на обществени места, както е в червените зони, където пък се планира затваряне на заведенията в десет вечерта. Предвижда се за червени зони да бъдат обявени популярни курорти като Сопот и Закопане.

Нидерландските студенти се стараят да не допуснат коронавируса в къщите, които споделят

Заразените с коронавирус в Полша за последното денонощие се увеличиха с 1967, което е най-голямо число за периода на пандемията, предаде ТАСС. От 4 март, когато в страната беше регистриран първият случай на коронавирус, заразените достигнаха 93 481. Починали са 2 543 болни, а 70 401 са оздравели. През последната седмица скоростта на разпространение на заразата надхвърля 1000 души за 24 часа. Последният печален рекорд беше установен на 25 септември, когато имаше 1587 заразени за денонощие. В болница в момента има 2500 пациенти с коронавирус, като 159 са на изкуствена вентилация. Под карантина са над 133 000 души. Досега са били направени повече от 3,3 милиона теста за коронавирус.

Рекорден ръст за 24 часа на заразените с коронавирус е установен днес в Словакия, предаде ТАСС като се позова на информация на Словашкото радио, цитирало премиера Игор Матович.

Епидемологичната ситуация в Словакия е изключително сериозна, каза премиерът. За последното денонощие в страната е регистрирано рекордно увеличаване заразените с коронавирус - 797. Това е с 230 случая повече от предния ден.

Режимът на извънредна ситуация ще помага на властите да се справят с растящите темпове на разпространение на заразата, посочи Матович. Той влезе в сила от днес и ще продължи 45 дни. Нарушителите ще бъдат глобявани до 20 000 евро.

Как COVID-19 промени нагласите за пътуване на български ученици за обучение в чужбина?

От началото на пандемията броят на заразените в Словакия, която има 5,5 милиона население, се увеличи до 10 938. Оздравелите от Ковид-19 са 4620. Починали от усложнения са 48 болни.

В момента в словашки болници се лекуват 259 пациенти с коронавирус. Най-сложна е епидемологичната обстановка в Братислава и околните райони. Направени са 467 021 теста.
Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок въведе днес нови по-строги ограничения срещу коронавируса на по-голяма територия в Англия, която включва и северния град Ливърпул, предаде Ройтерс.

Премиерът Борис Джонсън вчера призова хората да спазват правилата и повтори желанието си не само да защити общественото здраве, но и да подкрепи работата на икономиката. По-рано тази седмица правителството постави голяма част от Североизточна Англия под по-строги ограничения.

От днес тези ограничения важат за Ливърпул, Уорингтън, Хартълпул и Мидълсбро, каза министър Ханкок пред парламента.

Той обеща подкрепа за сектора на ресторантьорството, във връзка с изискванията, наложени на пъбовете и ресторантите в Англия, Шотландия и Уелс, да затварят в 22 ч.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини