Германия включи нови райони в 11 европейски държави в списък на зоните с висок риск за COVID-19

Заради увеличаване на случаите на Ковид-19, германското правителство включи в сряда отделни райони от 11 европейски държави в списък на зоните с висок риск, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13958

В списъка попадат цяла Белгия, Исландия, Уелс и Северна Ирландия. Така Великобритания за първи път от началото на пандемията бива включена в предупредителния списък на германския институт "Роберт Кох", отбелязва ДПА.

Френските региони Пеи дьо ла Лоар и Бургундия също фигурират в списъка. За първи път са включени райони в балтийските държави Литва и Естония. Добавени са също региони в Ирландия, Хърватия, Словения, Унгария и Румъния.

2503 новозаразени с коронавирус в Германия за денонощие

Късно снощи министерството на външните работи издаде предупреждение за пътуване до Белгия, Румъния и Литва.

Според класификацията на Германия район с висок риск, за който се издава предупреждение за пътуване, е територия, в която в рамките на седем дни се регистрират над 50 случая на Ковид-19 на 100 000 души население, пояснява ДПА.

Предупреждението за пътуване не е забрана, а има за цел да упражни възпиращ ефект, особено за туристи. То има и положителна страна за потребителите, тъй като дава право на туристите да отменят резервациите си безплатно, посочва ДПА.

С новите решения на федералното правителство в Берлин 17 от общо 27 страни членки фигурират най-малко частично в списъка на районите с висок риск за Ковид-19, включително цяла Белгия, Испания, Чехия и Люксембург.

Исландия не е членка на ЕС, но е част от Шенгенското пространство, в което няма граничен контрол, напомня агенцията.

Полша е единствената сред деветте съседни на Германия държави, която все още не фигурира в списъка на районите с висок риск. Но и в Полша случаите на Ковид-19 растат, отбелязва ДПА.

Сред деветте страни от ЕС, които не фигурират в списъка, са популярните туристически дестинации Италия, Гърция, Малта и Кипър.
Фрибур в Швейцария и Задар и Шибеник в Хърватия пък бяха извадени от списъка на зоните с висок риск от заразяване с новия коронавирус, допълва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13958

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет