Папата отказа да преговаря с американския държавен секретар

  • 30 септември 2020 13:51

  • 476
  • 0
Папата отказа да преговаря с американския държавен секретар
© Getty Images/Guliver

В рамките на предстоящото посещение във Ватикана държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще се срещне с редица високопоставени служители на Светия престол - но не и с папата. Според съобщенията в медиите понтификът "отказал: да разговаря с дипломата на Вашингтон, пише британският ежедневник "Индипендънт".

Причината може да бъде критика от ръководителя на Държавния департамент срещу Ватикана във връзка с плановете му да удължи споразумението с Китай, даващо му възможност да играе роля при назначаването на епископи на китайска територия.

Както се отбелязва в материала на вестника, цитиран от "Фокус", Помпео планира да пристигне във Ватикана тази седмица, за да протестира лично срещу предстоящото подновяване на двугодишното споразумение между Римокатолическата църква и Пекин. Според ръководителя на Държавния департамент на САЩ, подобна стъпка „ще навреди на моралния авторитет" на църквата. Предвидено е Помпео да се срещне със секретаря на Ватикана – кардинал Пиетро Паролин и секретаря за връзки Пол Галахър. Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, с когото Помпео вече се е срещал миналия октомври, този път няма да преговаря с държавния секретар на САЩ, пише вестникът.

Пътуването на Помпео до Ватикана ще бъде част от обиколката му из Европа, по време на която държавният секретар планира да посети – освен Гърция - Италия и Хърватия, за да „насърчи дипломатическите отношения и религиозните свободи“.

Последвайте канала на

Novini.bg
476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини