Жозеп Борел: Свободата на медиите е важен принцип, залегнал в основите на ЕС

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че е необходимо да се работи за защитата и утвърждаването на основни права, като свободата на изразяване и плурализма на медиите на Западните Балкани, предаде агенция Бета, цитирана от БТА.

По време на пандемията от коронавирус на Западните Балкани, в ЕС и по целия свят се развиха дезинформациите, посочи Борел на откриването на първата Конференция за медийна грамотност ЕС - Западни Балкани вчера и добави, че е необходим глобален ангажимент за справяне с дезинформациите.

"Трябва да бъдат установени източниците на дезинформация и на гражданите да бъдат предлагани сигурни, точни и своевременни факти. Трябва да се работи за защита и утвърждаване на основни права като свобода на изразяването и плурализъм на медиите", каза Борел.

Китай оказал натиск върху ЕС да се откаже от доклад за кризата с коронавируса?

"Медийната грамотност, окуражаването на младите, укрепването на гражданското общество и свободата на медиите са важни принципи, залегнали в основите на ЕС и интегрирането в ЕС", каза той.

ЕС не е пълен без Западните Балкани, каза в края на изказването си Борел.

Първата Конференция за медийна грамотност ЕС - Западни Балкани е организирана от делегацията на ЕС в Сараево, EEAS Stratcom Task Force и организацията "Защо не" от Босна и Херцеговина.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет