В Румъния избират днес кметове

Започна гласуването в Румъния на изборите за местни органи на властта, разглеждани като тест за политическите партии преди парламентарните избори по-късно тази година, предаде ДПА.

Вотът представлява повратен момент за румънската политика, отбелязва агенцията. Основната битка ще бъде между управляващата Национално-либерална партия (НЛП) и опозиционната Социалдемократическа партия (СДП).

Клаус Йоханис печели балотажа на президентските избори в Румъния с над 65%

Национално-либералната партия на премиера Лудовик Орбан е понастоящем на власт, но не разполага със сигурно мнозинство в парламента и разчита на подкрепата на социалдемократите в опозиция.

Над 18 милиона румънци имат право на глас на днешните избори, които първоначално бяха планирани за юни, но бяха отложени заради пандемията от COVID-19, съобщи БТА.

Румънските гласоподаватели ще избират кметове, местни и окръжни съвети и председатели на окръжните съвети.

В западния град Тимишоара за пръв път в историята на страната кандидат за кмет е чужденец. Германският политолог Доминик Самуел Фриц е издигнат от третата най-голяма политическа сила в страната - Съюза за спасение на Румъния. 36-годишният кандидат е бил шеф на кабинета на бившия германски президент Хорст Кьолер, напомня ДПА.

На 6 декември в Румъния ще се произведат и редовни парламентарни избори.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет