Във Варшава бе открит паметник на папа Йоан Павел Втори, който хвърля парче скала в червена вода

Статуя на покойния папа Йоан Павел Втори, изобразен как се готви да хвърли огромен камък в червена вода, бе открита в родната му Полша, съобщава БТА.

Творбата на полския скулптор Йежи Калина се нарича "Отровеният извор". Тя бе открита вчера пред Националния музей във Варшава по случай 100 години от рождението на много обичания от поляците папа.

Реликва на Йоан Павел Втори бе открадната от италиански храм

Йоан Павел Втори с рождено име Карол Войтила е роден на 18 май 1920 г. Седемдесет и шест годишният Калина каза, че инсталацията в изкуственото езеро през музея е препратка към усилията на Йоан Павел Втори през 80-години да помогне на Полша да се освободи от комунизма, чийто символ е червеният цвят на водата, в която е нагазил папата. Цветът е получен чрез покриване на дъното на езерцето с червен плат.

Музеят каза, че творбата на Калина е отговор на инсталацията "Деветият час" - скулптура на италианския художник Маурицио Кателан, изобразяваща папата като "изнемощял старец", затиснат от огромен камък. Творбата на Кателан, която бе на изложение във Варшава през 2000 г., бе възприета като проява на неуважение и предизвика огромно възмущение. Калина каза на церемонията по откриването, че съжалява, че не е отговорил по-рано на "провокацията на Кателан".

"Но сега аз се противопоставих на Кателановия папа, смазан от огромен камък, безпомощен папа, с фигурата на един силен папа, силен човек, който вдига камъка над главата си и е готов да го хвърли във водите на отровения извор, символично обагрен в червено", каза Калина.

Някои критици асоциираха инсталацията с кръв и насилие. Скулптурата бе осмяна в социалните мрежи, а сравниха канонизирания папа, изобразен в естествен ръст, с анимационен герой. Калина е автор на паметника на жертвите на самолетната катастрофа в Смоленск, Русия, при която през 2010 г. загинаха полският президент Лех Качински и още 95 души. Той бе поставен на площад "Пилсудски" и представлява черни гранитни стъпала, символизиращи самолетна стълба и водещи към небето. И този монумент бе обект на разгорещена полемика. Инсталацията на Калина ще остане в двора на музея до ноември, съобщават полски медии.

Коментари

 1. 2020.09.26 | 02:21
  ВОЛЕН СИДЕРОВ НЕ СЕ ЛИ КРИЕШЕ СЪЩО, ПОД ЕДНА МАСА ? ;) ЩОТО И ТАКА МОЖЕ ДА СЕ ТЪЛКУВА :)
 2. 2020.09.25 | 21:38
  НО ВРЕМЕТО НА МЙКА ИМ ИЗТЕЧЕ. СВЕТА КОЙТО СЪТВОРИ Е ЛАЙНО И СЕ НАЛОЖИ ДА Я ПРАТИМ В КОМА. She WAS crazy like a fool. :) И КОЙТО ПРОДЪЛЖАВА ТЪПО И УПОРИТО ДА МИ СЕРЕ ЗА ЦЪРКВИ, РЕЛИГИИ, ХРАМОВЕ... , ЩЕ ЗАМИНЕ ПРИ СКАРАБЕЙКАТА. МЕНЕ ТЪПАЦИ НЕ МИ ТРЕБВАТ!
 3. 2020.09.25 | 21:32
  СИМВОЛА НА КРЪСТА, КОЙТО ВИ КАРАТ ДА ЦЕЛУВАТЕ, ВСЪЩНОСТ Е ПОБЕДАТА НАД БОГА, ОТ МАЙМУНСКИТЕ КОПЕЛЕТА НА СКАРАБЕЙКАТА :) ТА ВСИЧКИ ДА ЗНАЯТ, КВО ШЕ СТАНЕ АКО ИМ СЕ ОПЪНАТ И НЕ СИ ДАДАТ И ДРУГАТА БУЗА :)
 4. 2020.09.25 | 21:27
  ПЪРВИЯ ПАПА БЕШЕ ОНОВА МРЪСНО ЖИВОТНО, ПЕДАЛА ПЕТЪР, КОЙТО ЗАЕДНО С 2 ДЖОНОВЦИ И ТЪПАКА ЮДА ОРГАНИЗИРАХА УБИЙСТВОТО НА ХРИСТО, КОЙТО ПОЛУДЯ И ВЗЕ ДА ГОНИ СМРЪДЛЬОВЦИТЕ ОТ ХРАМА :) ПЕШКИРА ГО ОПРА ТЪПАКА РАЗБИРА СЕ. ЦЕЛАТА ИСТОРИЯ С ЦЪРКВАТА Е ИЗМИШЛЬОТИНА НА СИНЕДРИОНА. ПОНЕЖЕ ЗНАЕХА, ЧЕ ЗА 3 "ХРАМ" НА МАЙКА ИМ - ЛАЙНЯНАТА СКАРАБЕЙКА, ДЕТО СЕ ПРАВЕШЕ НА БОГ, ЩЕ ИМА И РИТНИЦИ И ТУПАЛКИ. :)
 5. 2020.09.25 | 21:19
  ЖИВОТНИ БЕЗМОЗЪЧНИ, КАЗАХ ЦЪРКОВНИЯ ЛАЙ НАРНИК ДА СЕ РАЗТУРИ, СКАРАБЕИТЕ ДА СЕ ПРИВЕДАТ В УСТАВЕН ВИД И ДА ЗАМИНАВАТ ДА РАБОТЯТ!
 6. 2020.09.25 | 21:13
  ЧЕРВЕНОТО Е КРЪВТА В КОЯТО ГАЗИ ЦЪРКВАТА :) ПО-ГОЛЕМИ МРЪСНИЦИ И ИЗРОДИ ОТ ХРИСТИЯНИТЕ НЕМА В ЦЕЛИЯ СВЕТ. А ПАПАТА ЯВНО ГО Е ОСЪЗНАЛ И ЗАТОВА ПРОКЛИНА ХРИСТИЯНСТВОТО И МЯТА ЧЕРЕН! КАМЪК ПО НЕГО. НАЛИ НЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ ТИЯ ИДИОТЩИНИ С БУЗАТА, СА ПОЛЕЗНИ ЗА ГОВОРЕЩИТЕ МЕЙМУНИ :) РЕЛИГИЯТА Е ОПИУМ ЗА НАРОДИТЕ, ЗА ДА МОЖЕ ЧИФУТИТЕ ДА ГИ СТРИЖАТ СПОКОЙНО И БЕЗНАКАЗАНО.
 7. 2020.09.25 | 21:03
  А ОТНОСНО "СТЪЛБИТЕ" НА ЙЕРЖИ, НАЛИ НЕ МИСЛИТЕ СЕРИОЗНО, ЧЕ ЧЕРНИТЕ СТЪЛБИ ВОДЯТ В РАЯ ? :) ТО ТРЕБВА И 1 ГРАМ МОЗЪК ДА ИМАТЕ ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ ТИЯ РАБОТИ :)
 8. 2020.09.25 | 20:58
  ПО ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА ПОЛЯЦИТЕ БЕХА ИЗВЕСТНИ, КАТО НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МЪРЗЕЛИВЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ В СОЦ ЛАГЕРА. НА ПОЛСКИТЕ ФИАТОВЕ ИМ СЕ ЗАКЛЮЧВАШЕ ВОЛАНА ВЪВ ВРЕМЕ НА ДВИЖЕНИЕ И ЕДИНСТВЕНАТА ПО-ЧИТАВА СТОКА БЕШЕ КРЕМ НИВЕА И ПОЛЯКИНИТЕ. ТА НА КРИВА РАКЕТА, КОМУНИЗМА И ВИНОВЕН. ИМАХ ЕДНА ПОЗНАТА ПРЕДСТАВИТЕЛ КА НА ДОМЕЙН БОЯР В ПОЛША И РАЗКАЗВАШЕ ,ЧЕ ВСИЧКИ СА АЛКОХОЛИЦИ :) ТО И СЕГА ЕДНА СВЕСНА ПОЛСКА СТОКА НЕ СЪМ ВИДЯЛ ДА ИМА. :)
 9. 2020.09.25 | 19:12
  vecna mu pamet i mir nad prahut mu .AMIN.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет