Швеция изпитва трудности в борбата мафиотските си кланове

В Швеция полицията и правителството бият тревога заради силното влияние на няколко десетки мафиотски клана, които според тях вилнеят в кралството, на фона на тревожно увеличение на престрелките с огнестрелно оръжие и други видове силово уреждане на сметки в доста спокойната скандинавска държава.

Пренебрегвайки властите в името на клана, тези "семейни банди" понастоящем упражняват значително влияние в редица квартали в неравностойно положение в големи шведски градове, като нито правителството, нито полицията намират наистина ефективни контрамерки, съжаляват експерти.

"Това е отрова в нашето общество, от която трябва да се отървем", заяви в началото на септември шведският министър-председател Стефан Льовен.

Експлозиите на гранати в сгради, автомобили, взривени с пластични експлозиви, трафик на наркотици, запълват страниците на рубриките за произшествия, докато свидетелите често са твърде уплашени от отмъщение, за да свидетелстват.
Гледали ли сте филма "Кръстникът"?, пита АФП журналистката Йохана Бакстрьом Лернеби, авторка на книга за една от най-известните престъпни фамилии в Швеция, "тогава разбирате за какво става дума".


За няколко души, свързани с клана, който журналистката изследва в книгата си "Фамилията", се заговори през август, когато избухна конфликт с конкурентна банда. Заемайки мястото на полицията, те поставиха импровизирани пътни блокади в Ангеред - контролирания от тях проблемен квартал на Гьотеборг, - като спираха автомобили и изискваха лични документи от всеки преминаващ.
За да "защитят жителите и децата от района", изтъкна един от тях по обществената телевизия.
 

Враждебните действия престанаха в края на август. Но не благодарение на полицията: епилогът се случи по време на среща на членове на няколко банди в хотел в Гьотеборг.

"Това е изключително разочароващо", призна служителят на местната полиция Фредрик Терие. "Самите престъпни мрежи сключиха мирно споразумение и изготвиха програма, докато ние, властите, останахме встрани", заяви той пред обществената телевизия.
Въпросът отново стана водещ в медиите през последните дни, откакто заместник-началникът на националната полиция Матс Льофвинг заяви публично, че в Швеция има "поне 40 престъпни семейни банди".
Тези фамилии, според него, са пристигнали в Швеция с единствената цел да вършат престъпления, като са донесли със себе си свои паралелни системи. Висшият полицейски служител ги подозира също, че са в състояние да влияят на политическата сфера и бизнеса, особено в квартали с голям процент имигрантско население.

Провеждайки щедра имиграционна политика от 90-те години на миналия век до 2016 г., през последните години Швеция се мъчи да интегрира няколко десетки хиляди новопристигнали в своя висококвалифициран пазар на труда.
"Тези, които живеят в такива уязвими райони, често са сравнително бедни хора, които нямат избор", подчертава Йохана Бакстрьом Лернеби.

В началото на август 12-годишно момиче, което по всяка вероятност не е било мишена, беше смъртоносно ранено в Норсборг, скромно, но обичайно спокойно южно предградие на Стокхолм.

Коментари

  1. 2020.09.24 | 14:08
    Шведите са идиоти и им се смея.
  2. 2020.09.24 | 13:23
    ха ха ха Браво на всички сбъркани ЕВРО политици които превърнаха собствените си добре уредени държави в кочина. Изпити мозъци които само се чудят как да тероризират собствените си граждани които плащат огромни данъци и ги е страх да се качат в метрото за да не ги утрепе някой дегенерат дошъл нелегално в страната. И сега се чешат по главата и дори не им хрумва да ги натоварят на самолета и да ги изпратят там откъдето са се появили. Когато най - сетне узреят за тази идея ще е твърде късно.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет