"Адевърул": Румънското правителство ще оспори в съда увеличението на пенсиите с 40 %

  • 24 септември 2020 10:16

  • 511
  • 0
"Адевърул": Румънското правителство ще оспори в съда увеличението на пенсиите с 40 %
© Pixabay

Румънското правителство ще атакува в Конституционния съд ревизията на бюджета, след като опозиционната Социалдемократическа партия успя да прокара в парламента редица поправки, сред които увеличение на пенсиите с 40 процента и по-високи заплати за учителите с 200 леи (80 лв.), съобщава днес в. "Адевърул". Промените в бюджета, одобрени с гласовете на няколко опозиционни партии, биха създали големи икономически проблеми на правителството, посочва вестникът.

Двете камари на парламента одобриха във вторник законопроектите за ревизия на държавния бюджет и на бюджета за социално осигуряване, които включват разпоредби със съществено въздействие върху бюджета. Сред тях са увеличение на пенсиите с 40 процента, увеличение на заплатите на учителите с 200 леи (80 лв.) и допълнителни средства за кметовете, припомня "Адевърул". Правителството на Лудовик Орбан предлагаше увеличение на пенсиите с 14 процента, предава БТА.

България е една от трите страни в ЕС с най-голям растеж на заплатите

Според източници от управляващата Национално-либерална партия (НЛП) жалбата до конституционните съдии ще бъде подадена от правителството, а не от НЛП като парламентарна партия, което дава повече време (20 дни, а не два) за внасянето на жалбата.

Чуждестранните бизнесмени критикуват увеличението на пенсиите, гласувано от парламента, съобщава интернет изданието "Кю магазин".

За да има Румъния икономическо бъдеще, което да премине през изборните цикли в период, в който здравната криза предизвика икономически турбуленции сред компаниите, най-отговорният жест от страна на институциите, които създават законите, е да осигурят бюджет, който да гарантира икономическо възстановяване, се посочва в прессъобщение на Съвета на чуждестранните инвеститори, изпратено до "Кю магазин".

Виктор Понта: Няма пари за заплати и пенсии в Румъния

Чуждестранните бизнесмени отбелязват, че според Националната банка на Румъния структурните промени, които одобрените от парламента мерки ще предизвикат върху бюджета, ще генерират най-големия дефицит през последните години - 11 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), което ще се отрази на капацитета на Румъния да си осигури достъп до европейските фондове и може да доведе до промени от страна на международните рейтингови агенции.

Големият проблем на един толкова голям бюджетен дефицит е трудността и дори невъзможността за финансирането му от финансовите пазари. В допълнение тези мерки може да предизвикат преразглеждане на кредитния рейтинг на Румъния, което може да доведе до допълнително увеличение на цената на държавния дълг и да се отрази негативно на цялата икономика. Така конкурентността на Румъния ще бъде отслабена отвътре, а връщането на изгубените позиции ще доведе до допълнителни разходи в средносрочен план. Румъния вече се намира в процедура за прекомерен дефицит и трябва да представи този месец на Европейската комисия стратегия за фискална консолидация, както и Национален план за възстановяване и устойчивост, които да положат основите за отпускането на финансиране от ЕС, напомня Съветът на чуждестранните инвеститори.

"Кю магазин" напомня, че Съветът на чуждестранните инвеститори е асоциация, която обединява най-големите инвеститори в Румъния с чужд капитал - над 120 от най-големите компании в страната с оборот, който представлява една пета от икономиката, които имат съществен принос в държавния бюджет.

В. "Ромъния либера" цитира коментар на лидера на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку за увеличението на пенсиите. "Счупихме касичката на НЛП за местните и общите избори", заявил Чолаку по повод увеличението на пенсиите, което бе предложено от неговата партия.

"Не е вярно, че ще имаме проблеми с дефицита. Заедно с моите колеги, със специалисти от СДП, намерихме необходимите ресурси. В министерството на финансите тези пари съществуват. Могат да се използват и да дадем на пенсионерите това, което им се полага. И това не е милостиня, това е право (...)", коментира лидерът на социалдемократите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
511 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини