Германия допуска, че Русия е замесена кибератака срещу клиниката в Дюселдорф

  • 22 септември 2020 20:57

  • 750
  • 3
Германия допуска, че Русия е замесена кибератака срещу клиниката в Дюселдорф
© Pixabay

Следите на хакерите, които извършиха кибератака срещу университетската клиника на Дюселдорф, може да водят в Русия, заяви правосъдното министерство на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия в доклад, внесен в местния парламент, предаде ТАСС, цитирайки ДПА.

Аргументът за този извод е, че е бил използван вирусът "ДопелПеймър", използван в много атаки от хакерска група, която според частни фирми за компютърна сигурност работи от Русия.

Миналата седмица при кибератака срещу клиниката в Дюселдорф бяха блокирани сървърите й в търсене на пари, а после хакерите поискали откуп, за да премахнат вируса.

Кибератака срещу болница в Германия уби пациентка

След като били уведомени от полицията, че кибератаката е парализирала работата на болница, хакерите се отказали от опита си за шантаж и предали безплатно ключа за декриптиране на вируса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според прокуратурата в Кьолн, това показва, че атаката не е била насочена срещу университетската болница, а срещу самия университет на Дюселдорф, който е получил писмо от хакерите да се свърже с тях, вероятно за да плати откуп.

Прокуратурата е започнала разследване за убийство по непредпазливост, след като заради блокирането на сървърите 78-годишна тежко болна жена е трябвало да бъде прехвърлена в друга болница и впоследствие е починала.

Последвайте канала на

Novini.bg
750 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Червената армия

2020.09.23 | 06:53

3
За Втората световна война колкото е виновна Германия толкова е виновен и Съветския съюз, разликата между двете държави е че Германия си взе поука и се променя а комунистите в Русия си останаха същите агресори престъпници.

2020.09.22 | 22:25

1
ми мръсните шваби може да допуснат ,че и Сталин е нападнал Хитлер през 1940 г.
RA

2020.09.22 | 22:59

2
Просто Хитлер го е изпреварил.

Добави коментар

Водещи новини