Френските съдии и прокурори ще протестират в четвъртък пред съдебните сгради

Основните синдикати, представляващи френските съдии и прокурори, изненадващо призоваха за протести в четвъртък в условията на разгарящ се спор с новия министър на правосъдието, който беше изявен адвокат до поемането на правителствения пост през юли, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Министър Ерик Дюпон-Морети разгневи мнозина в съдебната власт като възбуди административно разследване срещу трима настоящи и пенсионирани прокурори от националната служба за разследване на финансови престъпления.

Разследването е свързано с дело, в рамките на което прокурорите са наредили проучване на телефонните разпечатки на деветима адвокати, сред които и тази на Дюпон-Морети, за да се установи източник на изтичане на информация.

Вчера министърът допълнително разгневи съдиите като номинира адвокат, а не магистрат, за нов ръководител на националната школа по правосъдие, където се обучават бъдещи съдии и прокурори.

Парижката полиция забрани планирана за уикенда демонстрация на "жълтите жилетки"

На пресконференция за обявяване на номинацията бившият адвокат похвали "мнозинството от магистратите", но осъди "тревожните тенденции в една затворена професионална култура".

През последните дни съдебната система попадна под явната атака на собствения си ръководител и на човек, който би трябвало да я защитава, заявиха синдикатът на магистратурата и профсъюзът на магистратските съюзи.

Двата синдиката, представляващи съдиите и прокурорите, призоваха всички съдебни служители в четвъртък в 13 ч. да се съберат пред съдебните сгради.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет