Борел: САЩ нямат правомощия да изискват възстановяване на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Иран

  • 20 септември 2020 15:30

  • 525
  • 4
Борел: САЩ нямат правомощия да изискват възстановяване на санкциите на Съвета за сигурност на ООН срещу Иран
© Getty Images/Guliver

САЩ нямат правомощия да изискват от Съвета за сигурност на ООН възстановяване на санкциите срещу Иран, тъй като Вашингтон едностранно излезе от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма. Това се посочва в разпространено днес изявление на върховния представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа, цитирано от ТАСС.

Борел е и координатор на Комисията по осъществяването на ядрената сделка.

Иран: Светът трябва да се противопостави на САЩ

Взимам предвид изявлението на САЩ от 19 септември по въпроса за т.нар. механизъм за възстановяване на санкциите на ООН в съответствие с резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва Борел в текста.

САЩ санкционираха свързани с Хизбула лица и иранци за киберпрестъпления

Както заявих на 20 август, САЩ едностранно прекратиха участието си в СВПД на 8 май 2018 година и след това не са участвали в действия, свързани с плана. Затова Съединените щати не могат да се считат за страна по СВПД с оглед на евентуално преразглеждане на санкциите, предвидени в резолюцията, посочва още Борел.

Вчера американският държавен секретар Майк Помпейо разпространи изявление, в което предупреждава, че САЩ през идните дни ще вземат мерки срещу Иран и срещу нарушителите на санкциите на ООН по иранската ядрена програма, които според Вашингтон отново трябва да влязат в сила точно месец, след като САЩ внесоха уведомление за повторно задействане на санкциите.

Доналд Тръмп: Ударят ли ни Иран, ние ще ги ударим хиляда пъти по-мощно

В края на август САЩ предадоха на Съвета за сигурност на ООН искане за възобновяване на санкциите срещу Техеран в рамките на процедура, предвидена от СВПД в случай на нарушаване на иранските ангажименти по споразумението. Останалите членове на Съвета за сигурност на ООН отхвърлиха искането на САЩ, тъй като Вашингтон, след като се оттегли от СВПД, загуби всички права на страна по споразумението, включително правото да поиска подновяване на санкциите, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
525 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
АСЕН ИЛИЕВ

2020.09.21 | 00:34

4
ОГРАНИЧАВАМ ЮРИСДИКЦИЯТА НА РИМСКИЯ СТАТУ ИЗРИЧНО ДО ЧЛЕНОВЕТЕ МУ! НИТО ООН, НИТО СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ, НИТО КОЙТО И ДА Е ДРУГ, МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ УКАЗАНАТА ЮРИСДИКЦИЯ.

2020.09.20 | 23:29

3
подла държава брее

2020.09.20 | 15:37

1
ИМАТ
Смърт за евреите и САЩ

2020.09.20 | 16:02

2
Сащ имат право да си е.б.ъ.т майката . Нищо друго нямат право, още по малко някакви права за велик Иран .

Добави коментар

Водещи новини