ЕК представя предложения в областта на изчисленията със суперкомпютри и свързаността

Европейската комисия представя пакет от предложения относно високопроизводителните изчислителни технологии и свързаността. Тези две взаимно подсилващи се инициативи са допълнителни стъпки в програмата на Комисията в областта на цифровите технологии за укрепване на цифровия суверенитет на Европа, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

С днешния цифров пакет ЕС ще запази и укрепи водещата си роля в областта на високопроизводителните изчислителни технологии, за да подкрепи цялата стратегия в областта на цифровите технологии, да гарантира възстановяването и да засили конкурентоспособността си в световен мащаб. Предложението ще даде възможност за инвестиции в размер на 8 милиарда евро за следващото поколение суперкомпютри — значително по-голям бюджет в сравнение с настоящия. Той ще подкрепя научноизследователски и иновационни дейности за нови високопроизводителни изчислителни технологии, системи и продукти, както и ще насърчава необходимите умения за използване на инфраструктурата и ще формира основата за екосистема на световно равнище в Европа.

Борисов: Целият свят знае, че сме най-добрите! Скоро всички ще идват при нас

По отношение на свързаността Комисията призовава държавите членки да стимулират инвестициите в инфраструктура за широколентова свързаност с много голям капацитет, включително 5G, която е основният елемент на цифровата трансформация и основен стълб на възстановяването. Навременното разгръщане на 5G мрежите ще предложи значителни икономически възможности за идните години като ключов актив за европейската конкурентоспособност, устойчивост и основен фактор за бъдещи цифрови услуги.

Коментари

  1. 2020.09.18 | 18:32
    от. гл. шеф. на тайно разузнаване. вписваме на всички. всички съседи говорят нашият румен йорданов. даго гонят в гр. софия. срам за всички. румен нищо не е направил на никой. вие неги задоволявате достатачно с парични облаги... затова стават проблемите. с румен и си измислят лъжи... предупредени бъдете от нас съкретно тайно разузнаване. [ всички...]
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет