Голяма опасност надвисна над Гърция. Ураган достига Средиземно море

Тропически циклон ще премине над Южна Гърция в следващите дни. Засега зоната с ниско атмосферно налягане е в етап на развитие в Йонийско море между остров Сицилия и полуостров Пелопонес, предаде БНТ.

Очаква се циклонът да добие зрялост в края на тази работна седмица с ветрове над 150 километра в час и проливни валежи, които за 48 часа ще надхвърлят 180 литра на квадратен метър.

Има опасност от тежки наводнения и материални щети в части на Гърция

Ето какво ще е времето днес?

За четвъртък Йонийските острови - Корфу, Левкада, Кефалония и Закинтос - са с обявен червен код за опасно силен вятър и жълт код за валежи и гръмотевици. Ако най-лошите сценарии се реализират, времето в Южна Гърция ще нанесе поражения - има опасност от тежки наводнения и материални щети от мощните бури.

Този тип циклони в Средиземноморието носят името “медикейн”, което произлиза от английската дума за ураган - hurricane. Не могат да достигнат параметри на опустошителните урагани, но създават опасно време в държавите в Южна Европа.

България е в периферията на циклона.

У нас в края на седмицата ще усетим по-силен вятър в отделни райони на Южна България и слаби есенни валежи на изолирани места.

Коментари

  1. 2020.09.17 | 17:44
    ОСТАВКА! Бойко е виновен!
  2. 2020.09.17 | 10:17
    Каквото и да стане в Меркел плаща щетите.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет