Полша търси повече противогрипни ваксини на фона на дефицит в страната

  • 15 септември 2020 15:55

  • 261
  • 0
Полша търси повече противогрипни ваксини на фона на дефицит в страната
© Pixabay

Полското правителство се опитва да осигури повече ваксини срещу грип от международните производители на фона на дефицит в страната, предизвикан от повишено търсене по време на пандемията от коронавируса, предаде БТА, цитирайки АП.

Министърът на здравеопазването Адам Неджелски заяви днес по частното Радио Зет, че в Полша по принцип има много ниски нива на противогрипна ваксинация и сега се изпитва недостиг на ваксина, защото поръчките за тази есен и зима са били базирани на миналогодишното търсене. Неджелски каза, че неговото министерство вчера е имало среща с представители на ключови доставчици на ваксини, за да проучи възможността за по-големи доставки за Полша.

Стотици протестираха във Варшава срещу наложените заради коронавируса ограничения

По време на миналия грипен сезон близо 1,5 милиона души, или около 4 процента от населението на Полша от 38 милиона души, са се ваксинирали срещу грип, съобщи министърът. Близо 100 000 неизползвани ваксини трябва да бъдат унищожени, каза той. "Механизмът за поръчките винаги е на базата на предишната година. За съжаление до известна степен сме в капан заради ниските нива на ваксинация миналата година", напомни той.

Ниските нива на противогрипна ваксинация в Полша се дължат на масово недоверие към фармацевтичните компании и ваксините. Здравните експерти подчертават, че ваксината против сезонния грип е особено важна тази година, понеже намаляването на броя на грипните инфекции ще помогне медицинските ресурси да се запазят за лечението на пацентите от COVID-19, допълва АП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини