Швейцарски съд осъди джихадист на 50 месеца затвор

  • 11 септември 2020 16:04

  • 406
  • 0
Швейцарски съд осъди джихадист на 50 месеца затвор
© Getty Images/Guliver

Швейцарски съд осъди днес мъж с прозвище "Емир на Винтертур" на 50 месеца затвор, след като го призна за виновен в подкрепа за "Ислямска държава" и вербуване на бойци за джихадистката групировка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прокурорите заявиха, че осъденият, който е с двойно гражданство - швейцарско и италианско, и чието име не бе оповестено публично, е пътувал до контролирани от ИД райони в Сирия през 2013 г., където се е присъединил към свързан с ИД бойна група.

След завръщането си в Швейцария мъжът, който сега е на 34 години, се е възползвал от репутацията си на боец, за да убеди няколко души да се присъединят към ИД, заявиха прокурори, които го нарекоха "водеща салафистка фигура в Швейцария", свързан с няколко осъдени вербовчици на ИД в Европа.

Турция арестува топджихадист

Мъжът пледира невинен по обвиненията за подпомагане и участие в престъпна организация и нарушаване на забраната за показване на актове на насилие, но на процеса получи осъдителна присъда. Винтертур е предградие на Цюрих, където осъденият е живял и е притежавал фитнес клуб.

Няколко медии съобщиха, че съдът е глобил също втори обвиняем с двойно гражданство - швейцарско и северномакедонско, който е бил обвинен в опит да отпътува за контролирана от ИД територия, за да се присъедини към групировката, и във вербуване на един човек за ИД. 
 

Последвайте канала на

Novini.bg
406 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини