Германия получи слаба оценка при първото си общонационално учение за гражданска защита

  • 10 септември 2020 21:21

  • 488
  • 3
Германия получи слаба оценка при първото си общонационално учение за гражданска защита
© Pixabay

Германия проведе днес първото си общонационално учение за гражданска защита и има причини да се радва, че това бе просто учение, предаде ДПА.

Учението, което започна в 11:00 ч. местно време (09:00 ч. по Гринуич) и бе планирано да продължи 20 минути, бе белязано от проблеми и забавяне с около половин час на предупредителните приложения, имащи за цел да отправят известие за предстоящо бедствие.

Целта на "Деня на предупреждението", както бе наименувано учението, бе да подложи на тест голям брой средства за известяване на населението за извънредни ситуации като катастрофи с радиоактивни вещества, спиране на тока, земетресения, терористични нападения и наводнения.

В рамките на учението бяха тествани сирените, високоговорителите, сигналите за тревога в социалните мрежи и дигиталните информационни табла.
Германското вътрешно министерство заяви, че учението се е провалило заради технически проблем.

"Процедурите ще бъдат сега подробно анализирани", заяви министерството в изявление, като каза още, че резултатите от анализа ще дадат обратна връзка за готовността на Германия за извънредни ситуации.
Приложенията НИНА (NINA) и КАТУОРН (KATWARN) изпратиха със закъснение предупредителни съобщения. В 11:00 ч. бяха изпратени както планираното централно предупреждение, така и предупреждения от много други контролни центрове. Това доведе до претоварване на системата, заяви Кристоф Унгер, ръководител на службата за гражданска защита към вътрешното министерство.

Възможно е мнозина германци въобще да не са разбрали, че учението се провежда. Сирени звучаха в някои части на Германия, но говорител на пожарната в Мюнхен заяви сирените в града постепенно са били премахнати след края на Студената война.
Голям брой граждани изразиха объркването си в социалните мрежи заради оглушителната тишина, настъпила в 11:00 ч.

"Денят на предупреждението" занапред ще бъде провеждан всяка година, във втория четвъртък на септември. Днешното учение е първото по рода си от обединението на Германия в края на миналия век.

Последвайте канала на

Novini.bg
488 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Щутгард

2020.09.10 | 23:25

1
Ако ни бяха нападнали или се случише бедствие днес , нямаше даже и да разберем че сме си заминали и че сме яко измрели ........ ние тук в Щутгард

2020.09.11 | 00:49

3
не се прави на интересен , мисля , че разбра какво исках да кажа. За исписването на на ЩутгарТ си прав си прав :)

2020.09.11 | 00:01

2
Вие "тук" в ЩутгарД не знаете ли, че се пишe ЩутгарТ?Хубаво е да се образовате, поне до толкова ,че да знаете как се изписва мястото на което живеете:).

Добави коментар

Водещи новини