Тихановска: Отвличането на Колесникова е опит за сплашване на опозицията

  • 07 септември 2020 16:07

  • 755
  • 4
Тихановска: Отвличането на Колесникова е опит за сплашване на опозицията
© Getty Images

Опозиционният беларуски политик Светлана Тихановска заяви днес, че предполагаемото отвличане в Минск на опозиционния лидер Мария Колесникова изглежда е опит да се саботира работата на опозиционния Координационен съвет и да се сплашат неговите членове, предаде Ройтерс и БТА.

Неизвестни лица са задържали тази сутрин в центъра на Минск Колесникова, натикали са я в черен микробус и са я откарали в неизвестна посока, съобщи беларуският опозиционен портал tut.by, позовавайки се на очевидци. С нея няма телефонна връзка. Министерството на вътрешните работи на Беларус заяви, че няма нищо общо с изчезването на Колесникова, съобщи Асошиейтед прес.

Светлана Тихановска: Продължаваме общата борба

Координационният съвет на опозицията настоя за незабавно освобождаване на четирима свои членове - Мария Колесникова, Лилия Власова, Антон Родненков и Иван Кравцов, както и гаранции, че в родината си могат напусналите страната опозиционери Олга Ковалкова, Павел Латушко и Светлана Тихановска, предаде ТАСС. Позицията на съвета бе публикувана в неговия канал на приложението Телеграм. Днес от съвета бе съобщено, че е изгубена връзката и с Кравцов, и с Родненков. Власова бе задържана на 31 август.

Латушко, който е в ръководството на съвета, заяви пред ТАСС, че въпреки засилването на натиска от страна на властите, съветът ще продължи да работи и да търси начини за излизане от политическата криза. Заради промяната в обстановката - опитите на властите да деморализират съвета и да дезорганизират работата му, е било решено да се промени регламентът му, за да могат членовете на Президиума на съвета да участват в работата му от чужбина, каза Латушко. Той заяви, че е напуснал Беларус, защото му е бил поставен ултиматум от властите - или напуска страната, или го подвеждат под наказателна отговорност. Въпреки това изрази надежда, че скоро ще се върне в страната.

Латушко напусна Беларус на 2 септември и придружен от полския посланик пристигна в Полша, за да участва в икономическа конференция. После политикът замина за Литва.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
755 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
тая

2020.09.08 | 10:46

4
тая, като е опозиционерка къде е тръгнала по чужбините??? на кой народ служи??? да не се окаже виктория нуланд накрая на площада да черпи с понички новите "демократи"???
факт!

2020.09.07 | 21:58

3
милеят за собствените си животи,но насъскват обикновените хора да протестират на първа линия!!! това е много подло спрямо беларусите!!!
Оня

2020.09.07 | 19:50

1
Голяма опозиционерка а се крие в чужбина няма що. Поредния проект на ФАЩ.
Ами да,

2020.09.07 | 20:58

2
ще се крие.Лукашенко е кръволок ,той не си поплюва и не жали протестиращите като Борисов.

Добави коментар

Водещи новини