Министърка наряза с нож негърка

  • 19 април 2012 20:52

  • 4405
  • 3
Министърка наряза с нож негърка
©

Шведският министър на културата предизвика расистки скандал. На Световния ден на изкуството на изложба в Музея на модерното изкуство в Стокхолм Лена Аделсон Лилерот разряза сладкиш във форма на гола африканка, пише Монитор.

Според говорител на музея, организаторите на изложбата имали за цел да обърнат внимание на темата за женското обрязване. То е популярно в африканските държави, защото се смята, че чрез него жените и мъжете се равнопоставят в интимен план.

Асоциацията на африканските шведи обаче смята, че сцената била изключително обидна и расистка. Хората с африкански произход настояват министърът на културата да подаде незабавно оставка. Според говорителката на групата Китимбва Сабуни да твърдиш, че си направил подобен пърформанс заради добра кауза, прави подигравката с хората, жертви на расизъм и обрязване, още по-голяма.

Авторът на сладкиша е чернокожият Макоде Линде, който е роден в Стокхолм. Той коментира, че работата му е била изтълкувана погрешно. Самият Макоде Линде играеше ролята на главата на женската фигура. Макоде смята, че неговото изкуство засяга много хора с предразсъдъци и е против потисничеството, практикувано от хилядолетия. Линде нееднократно използва лица на чернокожи в различен контекст из цяла Швеция.

Министърът на културата коментира, че е била поканена да говори за свободата на изкуството и не е изненадана, че това е звучало доста провокативно. Лилерот коментира, че я помолили да разреже сладкиша и тя това и направила. Вътрешността на тялото се оказало пълно с подобна на кръв червена субстанция.

Лилерот завършва, че няма право да критикува изкуството и става дума единствено за недоразумение.

Последвайте канала на

Novini.bg
4405 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
cic

2014.05.11 | 20:43

3
Комплексираните маймуни са най-големите расисти!!!
:D:D:D

2012.04.25 | 12:51

2
тфа е негърката от топ 40 :Д:Д:Д...ХОДЕТЕ БОСИИ

2012.04.20 | 10:39

1
ебаси гадната торта, направо ше повърна

Добави коментар

Водещи новини