Португалия пуска в действие приложение за проследяване на контактите на заразени с COVID-19

  • 01 септември 2020 16:45

  • 369
  • 0
Португалия пуска в действие приложение за проследяване на контактите на заразени с COVID-19
©

Португалия пусна в действие приложение за проследяване на контактите на заразени с новия коронавирус, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Приложението ще предупреждава хората, които неотдавна са били в контакт с някой, който е дал положителна проба на тест за коронавируса.

Музикант избухна в социалните мрежи заради COVID-19: Искат да ни затрият!

Свалянето на приложението е "граждански дълг", заяви днес португалският премиер Антониу Коща. Приложението е с английско име - Stayaway Covid (в превод: Стой настрана Ковид). То е "доброволно и сигурно", уверява португалската министърка Марта Темиду и допълва, че то ще бъде в помощ на здравните власти.

Приложението използва технологията Блутут, позволяваща на две електронни устройства да комуникират на малко разстояние, за да се проследят контактите, които е имал човек с положителен резултат на теста за коронавируса. Приложението ще позволи на потребителите да бъдат предупредени, ако неотдавна са били в продължение на 15 минути в близост до потребител, дал положителен резултат на теста.

Португалското правителство съобщи миналата седмица, че от 15 септември ще увеличи като превантивна мярка нивото на тревога във връзка с коронавирусната пандемия, като същевременно ще обяви и нови мерки за спиране на разпространението на заразата. Всичко това цели да подготви португалските учебни заведения за началото на новата учебна година.

В Португалия тя ще започне на 14 септември. Властите са си поставили и за цел да започне и връщане на хората на работните им места след няколко месеца на дистанционен труд. От началото на пандемията в Португалия са регистрирани над 58 000 случая на зараза, а от Ковид-19 са починали 1822 души.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
369 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини