Полският президент предупреди за опасността от империализма

  • 01 септември 2020 12:13

  • 716
  • 4
 Полският президент предупреди за опасността от империализма
© Getty Images/Guliver (архив)

Полският президент Анджей Дуда предупреди за опасността от империализма в реч, произнесена в Гданск по повод 81-ата годишнина от началото на Втората световна война, предаде ДПА.

"Това място е символ на героизма на полските войници и служи като предупреждение към целия свят за опасността от империализма и бруталната политика, която води до война", заяви Дуда на полуостров Вестерплате - полуострова, на който се е намирал полският гарнизон, нападнат от германски сили на 1 септември 1939 година.
Случилото се на Вестерплате е предупреждение, че трагедията на една световна война никога не бива да се повтаря, подчерта президентът. "Тези събития доведоха до трагедии за цели нации, отнеха живота на милиони, които загинаха в битки или бяха убити; те доведоха до Холокоста и до всичко мрачно, случило се през Втората световна война", каза Дуда.

Полският премиер Матеуш Моравецки отбеляза годишнината в град Велюн, бомбардиран от Луфтвафе преди зазоряване на 1 септември 1939 година. Градът не е разполагал с гарнизон, противовъздушна отбрана или индустрия и първата цел на Луфтвафе е била градската болница.

"Това е мястото, където излязоха наяве варварските намерения на германците, за геноцид и изтребление", заяви Моравецки в речта си. "Историците питат "Защо Велюн? Защо този беззащитен град?". Бомбите отнеха живота на над 1000 души тук. Трудно е да се намери отговор на този въпрос", каза той.

Полският президент се закле с маска

"Колко майки щяха да хранят децата си, колко професори щяха да спечелят Нобелова награда? Колко бизнесмени щяха да направят тази земя по-богата? Това са въпросите, които трябва да отекват в Полша, както и в германските градове, откъдето дойдоха извършителите", подчерта премиерът.

Моравецки предупреди и да не се фалшифицира историята на Втората световна война и заяви, че Полша винаги ще защитава тази теза. "Това беше тоталитарна война, започната от два престъпни, извършващи геноцид режима", подчерта той. "Днес във Велюн ние сме длъжни да кажем: Никога повече нацизъм, никога повече комунизъм. Никога повече война!"

Полша се отбранява повече от месец срещу германските нашественици. На 17 септември 1939 г. страната е нападната и от силите на СССР. Полските съюзници Франция и Великобритания обявиха война на Третия райх два дни след първото нападение, но не започнаха военни операции в подкрепа на Полша. Над 6 000 000 полски граждани загиват през Втората световна война, около половината от тях - полски евреи. След войната страната попада в съветската сфера на влияние, припомня ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
716 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
британски учени

2020.09.01 | 20:54

4
полска тиквичка

2020.09.01 | 13:39

3
Виж нападнали са ги точно като е свършила отпуската
с

2020.09.01 | 12:31

1
сериозните историци знаят каква е била ролята на полша във всв. съвсем не са бели агънца на каквито се правят.
ХА-ХА

2020.09.01 | 13:11

2
От масква така ли казаха?

Добави коментар

Водещи новини