И лъвът Иван-Асен болен

  • 31 август 2020 17:39

  • 1298
  • 0
И лъвът Иван-Асен болен
© Facebook/FELIDABigCatCentre

И лъвът Иван-Асен има здравословни проблеми. Тревожната новина идва от спасителния център за големи котки "Фелида" в Нидерландия, пише в. "България днес".

На 4 август тази година там издъхна племенникът му Масуд, с когото бяха спасени от разградския зоопарк преди две години. Там е и братчето Терез, който засега се чувства добре и няма сериозни усложнения.

"Иван-Асен има проблеми с имунната система, които понякога се влошават. Проявяват се като кожни проблеми или, както в момента, насълзено око. Въпреки че за момента се чувства малко по-малко добре, все още не можем да оправим проблемите добре и навреме с интензивни и медицински грижи. Състоянието му не пречи на неговото благополучие и щастие. Но това означава, че трябва да го следим всеки ден и винаги да бъдем готови да отговорим на промените в здравето му", информираха от "Фелида".

Гледачите му го описват като здравеняк, който е много уверено животно.

"Почти всяка сутрин той е този, който започва сутрешния рев, след който следват другите лъвове. Чувства се приятно и спокойно и се наслаждава на закачливите душове с Терез. Въпреки че физически не може да издържи много дълго, виждаме как щастливите моменти му се отразяват добре", добавиха от спасителния център за големи котки.

Като рожба на кръвосмешение, Масуд имаше здравословни проблеми още от раждането си. Тежките условия в родния зоопарк допълнително усложняват положението му. "Първият прешлен след врата на лъва, преди да започне гръбначният стълб, е малформиран - вроден дефект, защото Масуд е резултат от кръвосмешение. Това е причината за сериозните му неврологични проблеми", казаха от "Фелида" малко преди 2-годишното лъвче да издъхне.

Лъвчето Масуд ходи все по-трудно

Брат му Терез изпитваше трудности в дните след смъртта му, тъй като постоянно го търсел в клетката. Но постепенно с помощта на Иван-Асен успял да се върне към нормалния си ритъм на живот.

"Въпреки трудностите, през които премина след загубата на брат му Масуд, той се справя много добре. Разбира се, че му липсва брат му, както и ние, но се радваме да видим, че Терез намира своя път", завършиха гледачите в Нидерландия.

Последвайте канала на

Novini.bg
1298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини