Председателят на чешкия сенат ще "плати тежка цена" за посещението си в Тайван?

  • 31 август 2020 07:05

  • 1019
  • 2
Председателят на чешкия сенат ще "плати тежка цена" за посещението си в Тайван?
© Getty Images/Guliver (архив) - Ван И

Китайският външен министър Ван И заяви, че председателят на чешкия сенат Милош Вистърчил ще "плати тежка цена" за нарушаването на принципа "Един Китай" с официалното си посещение в Тайван, съобщи Ройтерс, като се позовава на изявление на министерството на външните работи на Китай, разпространено в понеделник.

Вистърчил пристигна в Тайпе в неделя. Той каза, че визитата му има за цел да насърчи икономическите връзки с Тайван и че Чехия няма да отстъпи пред възраженията на Пекин.

Чехия иска смяна на китайския посланик в Прага

"Ние ще го накараме да плати тежка цена за своето недалновидно поведение и политически опортюнизъм", е казал Ван по време на посещение в Германия.

Китайският външен министър е заявил, че оспорването на принципа "Един Китай" е равнозначно "да станеш враг на 1,4 милиарда китайци" и китайското правителство и народ няма да търпят подобна "открита провокация" от страна на председателя на чешкия сенат и "антикитайските сили зад него".

Според споменатия принцип Китай и Тайван принадлежат на "един Китай" и Пекин изисква от всички страни, с които поддържа дипломатически отношения, да се придържат към тази позиция.

Китай разглежда Тайван като отцепническа провинция, с която не могат да бъдат поддържани междудържавни връзки.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1019 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Българин

2020.08.31 | 09:13

2
КИТАЙСКИТЕ КОМУНИСТИ СА НАГЛИ! ЧЕХИЯ, КАКТО И КОЯТО И ДА Е ДРУГА ДЪРЖАВА МОЖЕ ДА ВЗЕМА РЕШЕНИЕ С КОГО ДА КОНТАКТУВА. КОМУНЕТАТА В КИТАЙ ДА СЕ СКРИЯТ НЯКЪДЕ, ЗАЩОТО ЗАРАЗИХА ЦЕЛИЯ СВЯТ С КОВИД19 И ВЕЧЕ Е ВРЕМЕ ДА ПОМИСЛИМ ДАЛИ ДА КУПУВАМЕ КИТАЙСКИТЕ БОКЛУЦИ!!!

2020.08.31 | 08:54

1
Чехия нямало да отстъпи? Дървените селски кратуни винаги са си го търсили и са си го намирали.

Добави коментар

Водещи новини