Макрон недоволства срещу ограничителните мерки по границите в момент на ново увеличаване на случаите на коронавирус във Франция

  • 28 август 2020 17:27

  • 557
  • 0
Макрон недоволства срещу ограничителните мерки по границите в момент на ново увеличаване на случаите на коронавирус във Франция
© Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел Макрон призова днес съседните европейски държави по-добре да координират налаганите заради коронавируса ограничителни мерки по границите в момент, когато заразяванията се увеличават и когато много страни въвеждат тестове или карантини за посетителите от Франция, предаде Асошиейтед прес.

На фона на тревогите, че Франция може да се превърне в ново огнище на вируса, Макрон защити усилията на своето правителство за рестартиране на икономиката и подхода към следкарантинния период.

"Нашата страна трябва да се научи да живее с вируса", за да възстанови икономиката, да финансира социалните помощи като временните помощи за безработица и да образова децата си, каза той.

Париж наложи от днес задължително носене на маски на всички обществени места, а една пета от френските региони в момента са смятани за "червени зони", в които вирусът се разпространява активно.

Вчера бяха съобщени над 6000 нови случай на зараза - за сравнение през май и юни случаите бяха по неколкостотин на ден. Нивото на хоспитализациите и смъртността обаче остава сравнително ниско.

Франция ще отвори училищата на 1 септември въпреки скока в броя на новозаразените

Правителството продължава да се придържа към плана да отвори отново училищата от вторник, а утре започва колоездачната обиколка на Франция, която се предвижда да продължи три седмици.

В момент, когато Великобритания, Германия и Белгия наложиха нови ограничения за хората, идващи от всички райони на Франция, Макрон призова за по-добра координация. "Нека да имаме едни и същи критерии", каза той. "Нека не повтаряме грешките от март", заяви президентът, имайки предвид хаотичните едностранни затваряния на границите, които доведоха до опашки от блокирани камиони по пътищата и изпаднали в затруднение пътници.

По думите му няма смисъл да се затварят границите, особено за милионите работници в свободната за пътуване зона на Европейския съюз, които преминават границите, за да работят.

Носейки маска, той призна, че маските са "досадни, дразнещи", но ги определи като "разумно ограничение, което би трябвало да приемем за известно време".

Макрон обеща 15 милиарда евро държавни инвестиции за проекти с цел да бъдат върнати работни места и производства във Франция, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини