Няма да има евросредства за правителствата, които не спазват върховенството на закона

  • 27 август 2020 08:36

  • 656
  • 3
Няма да има евросредства за правителствата, които не спазват върховенството на закона
© Pixabay

Лидерите на четирите най-големи политически групи в Европейския парламент изпратиха днес писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и до германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз, в което предупреждават, че Европейският парламент няма да подкрепи многогодишния бюджет на ЕС, ако в него няма ефективен и силен механизъм за обвързването на евросредствата със спазването на принципите на правовата държавата.

В писмото си лидерите на групите на Европейската народна партия, Алианса на социалистите и демократите, Обнови Европа и Зелените изразяват съжаление, че на последната среща на върха през юли европейските лидери са отстъпили от намерението на Комисията и Парламента да обвържат получаването на евросредства със спазването на принципите на правовата държава.

В писмото си Манфред ВеберМанфред ВеберМанфред Вебер – германски политик. Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 г. в баварското селище, Ираче Гарсия, Дачиан Чолош, Ска Келер и Филип Ламбертс предупреждават, че Европейският парламент има последната дума при одобрението на Многогодишната финансова рамка. “Дошло е времето да засилим битката срещу ерозията на демокрацията, за правовата държава и основните човешки права”, пишат евродепутатите.

Според тях изборната победа, на която и да е политическа сила в държавите-членки не й дава право да действа срещу принципите на правовата държава и срещу европейските ценности.

Европарламентаристите смятат, че най-ефективният механизъм за справяне с проблеми, свързани с върховенството на закона, е обвързването евросредствата с резултатите от мониторинга, който Европейската комисия ще прави на всяка една държава членка всяка година.

Очаква се през септември Европейската комисия да представи първия доклад по новия механизъм за върховенството на закона във всички държави-членки на ЕС. Той ще замени сега съществувания мониторинг само върху България и Румъния.

Брюксел ще наблюдава не само съдебната система и борбата с корупцията, но и свободата на медиите и плурализма и междуинституционалните отношения, предаде БНТ.

Последвайте канала на

Novini.bg
656 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гражданин

2020.08.27 | 12:18

3
Браво, браво! Сега да ги натиснат нашите за нужните промени в законите, системата, както и за медиите. От друга страна, не трябва и да се изкривяват нещата дотам, че да не отпуснат средствата, защото те са нужни поради икономическите проблеми от Ковид!
Обикновена Пунта Мара

2020.08.27 | 09:23

2
А за тези, които СЪБИРАТ средствата в НОЩНИ ШКАФЧЕТА, какво ще ИМА?!
и

2020.08.27 | 08:48

1
звучи красиво, но кой ще определя върховенството на закона???? ек ще продължава да подкрепя коромпирани компрадори като тиквата, а ако не приемем директиви като истамбулската конвенция ще ни спират парите.

Добави коментар

Водещи новини