50% от завърналите се в Белгия от "червените" зони не се изследват за COVID-19

  • 19 август 2020 14:49

  • 445
  • 0
 50% от завърналите се в Белгия от "червените" зони не се изследват за COVID-19
© Getty (архив)

Половината от белгийците, които се завръщат в родината си след почивка в страна от Европейския съюз в т. нар. червени зони, където разпространението на COVID-19 е силно, не се изследват и не спазват карантина. Това съобщи министър Филип де Бакер, който отговаря за борбата със злоупотребите в социалната сфера, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Белгия въведе задължение пристигащите от тези страни или региони да се подлагат на доброволна двуседмична самоизолация и да дадат проба, за да се установи дали не са заразени. От 1 до 12 август над 12 000 белгийци, върнали се в страната, са подлежали на това задължение.

В т. нар. червени зони, определени от белгийското външно министерство, попадат два български региона - Югозападен (областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София) и Североизточен (областите Варна, Добрич, Силистра и Шумен).

Според Де Бакер главната причина изискванията да не се спазват е проявата на небрежност. Местни медии отбелязват, че неспазването на правителственото изискване може да доведе до налагане на глоба до 4000 евро и лишаване от свобода до шест месеца. Според цитирана статистика, от извършените изследвания на завърнали се от опасни зони, едва два процента са дали положителна проба за зараза с новото заболяване.

Ваксината срещу COVID-19 може да бъде готова в Германия до началото на 2021 г.

По последни данни до днес в Белгия от COVID-19 са починали 9959 болни, а броят на заразените от началото на епидемията достига 78 897 души. Очаква се Съветът по национална сигурност до края на деня да реши дали въведените мерки срещу разпространението на епидемията да бъдат променени.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини