Еврокомисарите Мария Габриел и Никола Шмит: Най-големият актив на Европа са нейните хора

  • 17 август 2020 17:05

  • 654
  • 0
Еврокомисарите Мария Габриел и Никола Шмит: Най-големият актив на Европа са нейните хора
©

Най-големият актив на Европа – това са нейните хора. Инвестирането в техните умения е инвестиция в устойчивостта и капацитета за иновации на Европа, особено в настоящите трудни времена. И възвръщаемостта е налице: всяко евро, което инвестираме за повишаване на квалификацията и за преквалификация, води до поне 2 евро приходи или икономии. Всички хора в активна възраст следва да имат достъп до обучение, за да придобият умения за работа, които да им позволят да се развиват успешно в една все по-екологична и цифрова икономика, това са посочиха в обща статия европейските комисари Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова (Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж) и Никола Шмит (Работни места и социални права), предоставена от представителството на Европейската комисия в София специално за novini.bg.

"Въпросът е неотложен. Днес повече от половината хора в активна възраст не притежават основни цифрови умения. Малко са и тези, които посещават курсове за обучение, за да подобрят уменията си или да придобият нови. Трябва да се промени това, тъй като в същото време за всеки девет от десет работни места се изискват цифрови умения. Следователно много повече млади хора, особено момичета и жени, трябва да получат образование и обучение в областта на науката, технологиите, инженерните науки и математиката. Належаща е необходимостта хората в активна възраст да се обучават, за да придобият нужните цифрови умения, тъй като стотиците хиляди свободни работни места се дължат именно на липсата на подходящи умения", се посочва още в статията.

"За да бъде осъществена визията на Европейската комисия, представена в Новата програма за умения, всички заинтересовани страни трябва да обединят своите усилия за по-интензивно сътрудничество", пише в материала.

"Програмата за умения поставя амбициозни цели за повишаване на квалификацията и за преквалификация през следващите 5 години. Предвидените в нея 12 действия са насочени към уменията за работа и заетост чрез партньорство с държавите членки, предприятията и социалните партньори и чрез използване на всички възможности за финансиране. Редица инициативи предлагат привлекателни възможности за превръщането на образованието и обучението през целия живот в реалност за всички", се допълва в статията.

"Чрез Европейския пакт за уменията ще бъдат мобилизирани партньори в областта на образованието и обучението, както и бизнеса, за да се предоставят повече и по-добри възможности и да се отключат инвестиции за придобиване на умения, особено в стратегически сектори като здравеопазването, строителството, автомобилостроенето, транспорта и туризма. Пактът ще улесни големите публично-частни партньорства с акцент върху тези промишлени екосистеми, които са от решаващо значение за нашето възстановяване и които подкрепят екологичния и цифровия преход", пише още в материала.

Мария Габриел: Иновациите са инвестиция в бъдещето

"Комисията също така работи съвместно с държавите - членки на ЕС, за да направи професионалното образование и обучение - които вече подготвят много млади хора за първата им работа - по-модерни, привлекателни, гъвкави и подходящи за цифровата ера. По-специално стажуването на работното място може да бъде трамплин за младите хора за намирането на работа. Благодарение на него може да се формира резерв от висококвалифицирани таланти за предприятията. Трябва да положим всички усилия за запазване на възможностите за стажуване, въпреки настоящите обстоятелства. Младите хора, които обучаваме чрез стажуване, са квалифицираните работници на бъдещето. Новите центрове за високи постижения в областта на професионалното образование и обучение в Европа ще подкрепят хората в активна възраст и по-специално младежите в областта на първоначалното обучение, повишаването на квалификацията и преквалификацията. Същевременно 27 % от бюджета на програмата „Еразъм+“ са предназначени за мобилност за професионално обучение и предприемачество", посочиха  още комисари Габриел.

"Водещата инициатива за европейските университети ще изгради мрежи между академичните среди и предприятията, за да се осигури специализирано обучение и да се даде възможност на европейците да си сътрудничат на различни езици, между различни държави, икономически сектори и дисциплини. 41 университетски алианса, в които участват 280 университета от 27 държави членки и държави извън ЕС, ще обединяват знания, ресурси, ще разработват интердисциплинарни учебни програми, ориентирани към уменията, както и ще насърчават научните изследвания и иновациите с подкрепата на 287 милиона евро от програмите „Еразъм+“ и „Хоризонт Европа“ (2021-2027 г.)", се допълва в статията.

"В подкрепа на ученето през целия живот ще проучим дали и как отделните профили за обучение биха могли да позволят на хората активно да участват във възможности за повишаване на квалификацията и за преквалификация, подобно на това, което вече се осъществява в някои държави членки. Същевременно по-кратките и по-целенасочени курсове в условията на един бързо развиващ се пазар на труда стават все по-широко разпространени и по-подходящи. Придобиваните чрез тях нови умения следва също да бъдат признати. Ще създадем европейски стандарти за качество и прозрачност на т.нар. „микроквалификации“, за да гарантираме, че това, което е признато в една държава членка, се признава и в другите държави членки", пише още в статията.

Нашите оценки сочат, че всяка година в ЕС са необходими допълнителни 48 милиарда евро под формата на частно и публично финансиране за подходящи инвестиции в уменията на европейските граждани. Осигуряването на достатъчно ресурси изисква непрестанен политически ангажимент и подкрепа.

"Базата от умения в Европа е основна движеща сила за нашата конкурентоспособност и създава приобщаващо и устойчиво общество. Като обединим усилията си, можем да помогнем на европейците да излязат от настоящата криза по-силни и по-добре подготвени за справяне с бъдещите предизвикателства", завършва матариалът на комисарите Габриел и Шмит.

Последвайте канала на

654 0

Свързани новини

Водещи новини