Британските власти задействаха приложението за проследяване на заразени с коронавирус в Англия

  • 13 август 2020 15:11

  • 619
  • 0
Британските власти задействаха приложението за проследяване на заразени с коронавирус в Англия
© Getty Images/Guliver

Британското здравно министерство задейства днес в Англия приложението за проследяване на контактували със заразени с коронавирус, предаде Ройтерс.

Програмата за правене на тестове и за проследяване на контакти е от ключово значение за намирането на огнища на COVID-19 и за възобновяване на икономическите дейности.

Приложението за смартфони, разработено от британската Национална здравна служба, първоначално бе планирано да заработи през май, а след това през юни, но и двата пъти това не се случи. Правителството реши през юни да се откаже от националния си модел при създаването на приложението и да се ориентира към система, създадена от технологичните гиганти "Епъл" и "Гугъл".

"Работихме заедно с технологични компании, с международни партньори, с експерти в сферата на опазването на личните данни и с медицински експерти, за да създадем приложение, което е лесно за употреба, надеждно и което ще допринесе за сигурността на страната", заяви британският здравен министър Мат Ханкок.

Над 1000 случая на COVID-19 за втори пореден ден във Великобритания

Приложението ще бъде тествано на остров Уайт, намиращ се на юг от Англия. То ще съхранява информация за това колко дълго време и колко близо е бил един човек до друг и ще ги известява и двамата, ако впоследствие един от тях е дал положителна проба за COVID-19.

Изследователи от университета Имперски Колеж в Лондон смятат, че шест процента от населението на Англия, или 3,4 милиона души, са заразени с Ковид-19, предаде Асошиейтед прес.

Заключението на учените се базира на проучване, в което са участвали 100 000 произволно избрани доброволци, използвали домашни тестове за антитела.

Според проучването на Имперския колеж най-висок е процентът на заразените в Лондон - 13 процента. За чернокожите, азиатците и хората от други етнически малцинства има два или три пъти по-голяма вероятност да са се заразили с COVID-19 от белите хора, заключават учените.

Според Имперския колеж заразените в Англия са много повече, отколкото са според американския университет "Джонс Хопкинс", според който те са 270 971, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
619 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини