Черна гора се надява руснаците да спасят туристическия ѝ сезон

Плажовете по черногорското крайбрежие на Адриатическо море, обикновено пренаселени с туристи през август, останаха почти празни през последната седмица, което показа колко тежки са последиците от коронавируса за икономиката на страната, предаде Ройтерс.

Очаква се приходите от летния туристически сезон да спаднат с 90 процента от миналогодишните 280 милиона евро, като се има предвид, че 20 процента от приходите на черногорската икономика идват от туризъм, предава БТА.

Черна гора отново обяви епидемия от COVID-19

В морския курорт Будва посетителите в заведенията са малобройни и седят далеч един от друг.

"Оборотът ни сега е с около 12 процента по-малко от миналата година", казва за Ройтерс собственикът на ресторант Кръсто Никланович, гледайки към празната тераса на заведението си.

За да спаси сезона, Черна гора отвори миналата седмица границите си за руски туристи, които обикновено съставляват една трета от общо 2,6 милиона туристи, посещаващи страната годишно. Очаква се Русия да приеме реципрочни мерки, преди нейните туристи да започнат да пристигат в Черна гора.

Отношенията между Подгорица и Москва се обтегнаха, след като Черна гора стана членка на НАТО през 2016 г., но руснаците все още притежават една трета от чуждестранните компании и недвижимите имоти в Черна гора.

Желка Радак-Кукавичич, ръководителка на Черногорската туристическа организация, казва, че пристигането на руснаците ще помогне за намаляване на ефекта на епидемията от коронавирус.

През март Черна гора затвори границите, летищата и пристанищата си и забрани публични събирания и събития на открито.

На 25 май премиерът Душко Маркович обяви страната за "свободна от коронавирус", но вирусът се появи отново от средата на юни.

От началото на епидемията в страната са регистрирани 3618 заразени при население 620 000, а смъртните случаи от Ковид-19 са общо 64, далеч по-малко от другите страни в региона.

Жарко Радулович, съсобственик на верига хотели Монтенегро старс, казва, че ново увеличение на случаите може да срине надеждите за възстановяване през този сезон.

"Ако имаме още 300 болни, не дай боже, всичко пропада", казва той.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Коментари

 1. 2020.08.10 | 20:50
  Сега пък гледат към русия за кяр . Малка държавица ако рухне туризма и колапс ,да не да си стоят със сърбия ама ...
 2. 2020.08.10 | 17:39
  е те нали са в нато вече, да ги спасяват американците.
  1. 2020.08.10 | 18:10
   АМИ СПАСЯВАТ ГИ, В НАТО СА И АМЕРИКАНЦИТЕ ГИ СПАСЯВАТ ОТ РУСКИ ОКУПАТОРИ
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет