Гърция спря отпуските на военните си

Гръцките въоръжени сили в неделя са приведени в бойна готовност заради разгръщане на военни кораби от Турция в Егейско море, които участват в планираните за 10-11 август турски военни учения със стрелби в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо. За това съобщи гръцкият информационен портал Armyvoice.gr, цитиран от ТАСС.

Според портала, заради излизането на турски кораби в близката морска зона гръцките въоръжени сили обявиха тревога, отмениха отпуските и призоваха военните да се върнат в своите части. Мобилизацията става бързо, особено в пограничните райони като областите Еврос (на сухопътната граница) и острова. Съобщава се, че в бойна готовност е приведена авиацията, тежките кораби и подводниците на Гърция, които са на ключови позиции в Егейско море.

Най-малко трима души загинаха при силна буря на гръцкия остров Евбея

Официалното гръцко ведомство, според своята обичайна практика, не опровергава, но и не потвърждава такава информация.

Според гръцкия портал от турска страна очевидно има голяма мобилизация. Десетки кораби на турския флот, разгърнати в районите между Родос и Кастелоризо и техните международни и териториални води.

Гръцкото отбранително издание Armyvoice.gr се опитало да потвърди информация за това, че Турция е дала командване на своите кораби, участващи в международни мисии, да се върнат към родните брегове.

Според гръцкия телевизионен канал Open TV на важни позиции в Егейско море сега са 17 турски кораба.

Турция обяви, че на 10 август започва учение с използване на бойни боеприпаси в морската зона между Родос и Кастелоризо в отговор на сключеното между Гърция и Египет споразумение за частично разгръщане на изключителната икономическа зона (ИЭЗ).

Според гръцкото отбранително издание, предизвиква безпокойство факта, че турския изследователски кораб Oruc Reis и съпровождающите го кораби в неделя спряха да предават сигнал за своето местонахождение.

Това се интерпретира като опит да скрият възможния маршрут на тези кораби, независимо че гръцките военноморски сили имат възможност да проследяват движението на турските кораби.

Гърция смята да защити своите суверенни права, казва изданието.

Коментари

  1. 2020.08.10 | 17:55
    Къде в случая е НАТО. Защо мълчат от организацията, или ще тръгнем сами да се само-избиваме? А оня Американски страхливец, защо не взима някаква позиция, или само на умряло куче нож вади?
  2. 2020.08.10 | 10:21
    алоо, пасито, тия нали са в нато????
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет