Екоактивисти окупираха днес две германски топлоелектрически централи

  • 08 август 2020 18:21

  • 610
  • 1
Екоактивисти окупираха днес две германски топлоелектрически централи
© Getty Images/Guliver (архив)

Екоактивисти окупираха днес две германски топлоелектрически централи в рамките на кампанията си да насърчат правителството да се откаже от въглищата като енергиен източник по-рано от предвиденото, предаде ДПА.

Няколко души успяха да се качат на охладителната кула на ТЕЦ-а в берлинския район Моабит тази сутрин и поставиха там лозунг, на който се чете: "Всеки, който тръгне срещу нас, е за въглищата".

Германски екоактивисти нахлуха във въглищна централа

Общо около 20 души успяха да проникнат на територията на централата, каза полицейски говорител, предава БТА. 

Активистите са част от групировката "Пряко действие Берлин". Те настояват за край на т.нар. "фосилен капитализъм".

Централата в Моабит, чийто оператор е шведската компания "Ватенфал", е построена през 1900 г. До неотдавна тя използваше въглища за гориво, а от 2013 г. мина на биомаса.

Пет-шест екоактивисти проникнаха днес и в друга подобна централа - в Манхайм. Те се качиха на покрива на една от сградите й, в която се подготвя горивото от въглища, и успяха да изключат конвейера. Тази електроцентрала е обект на остри критики от активистите, които я наричат "убиец на климата". Неин оператор са три енергийни компании - RWE, EnBW и MVV.

Германия планира да затвори всичките си централи на въглища до 2038 г. в рамките за програмата на ЕС за преход към чиста енергия.

Последвайте канала на

Novini.bg
610 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а така

2020.08.08 | 20:18

1
SAFETY first

Добави коментар

Водещи новини