Полша изключва налагането на нова национална карантина, въпреки ръста на случаите на COVID-19

  • 07 август 2020 14:52

  • 582
  • 0
Полша изключва налагането на нова национална карантина, въпреки ръста на случаите на COVID-19
© Getty Images/Guliver

Полша съобщи днес за 809 нови случая на COVID-19, което е шести рекорден дневен прираст за две седмици, но вицепремиерът Яцек Сашин изключи налагането на нова национална карантина, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

Страната не планира въвеждането на допълнителни ограничения, целящи възпиране разпространението на коронавируса, въпреки рекордния ръст на новите случаи, заяви днес и заместник-министърът на здравеопазването Януш Чешински.

Според акаунта в Туитър на здравното министерство повечето нови случаи на COVID-19 са в големите градове и околностите им, включително във Варшава, Катовице и Краков.

Министерството съобщи, че 259 от новозаразените са във въгледобивния район Силезия, чийто главен град е Катовице.

Към днешна дата са регистрирани 1279 заразени миньори, съобщи полската държавна информационна агенция ПАП.

Ръстът на новозаразените е по-бърз и по-висок от прогнозирания вчера от здравния министър Лукаш Шумовски, който предвиди дневен прираст от 700 новозаразени по време и след уикенда.

Полша обяви рекордни нови 809 случая на коронавирус

Консервативното полско правителство вчера въведе по-строги правила в редица полски окръзи, включително изискване за задължително носене на предпазни маски на открито. Властите забраниха конференциите, спортните прояви и концертите, затвориха кината и фитнесите, и наложиха ограничение за участие в сватби до 50 души, въпреки че църквите и хотелите остават отворени.

Но Сашин заяви пред държавната телевизия преди да бъдат обявени последните данни: "Няма начин да наложим отново всеобща карантина". "Не може да става и дума днес с ръста на броя на заразените или високия брой на онези, които все още са заразени, да се върнем към затварянето на икономиката".

Полша регистрира досега общо 50 324 случая на COVID-19 и 1787 починали от заразата.

Критиците на правителството казват, че то не извършва масово тестване, което означава, че много от заразените не осъзнават това и заразяват околните, отбелязва БТА.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини