Правилата за карантина в Белгия: Може до лекар и магазин за храни

От първите дни на август Белгия разшири списъка със страни и региони, поставени в т. нар. "червени" зони за места, особено опасни за разпространението на COVID-19. В този списък попадат два района в България - Североизточен и Югозападен.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12521

За пътниците от тези райони, както и от други "червени" точки в ЕС или от държави извън Общността, при пристигане в Белгия се налага задължителна карантина и се прави изследване.

Белгия въвежда задължителна карантина за част от пътниците от България

За пристигащите в Белгия от Северен централен, Югоизточен и Южен централен район в България изследването и карантината са препоръчителни.

Местни медии днес поясняват, че пътниците от "опасните" места ще трябва да останат у дома или при приятели, но трябва да съобщят предварително адреса на властите.

Независимо от резултатите от изследването, в продължение на две седмици те няма да имат правото да напускат посочения адрес, освен ако не трябва спешно да посетят лекар, или за да си купят храна и лекарства.

Австрия отваря летището във Виена за самолети от и за България

Забранено е на хората под карантина да използват обществен превоз. Те имат право да работят само от дома си, а изключения се допускат за заетите в "съществена" област.

Карантинираните могат да напускат адреса и при необходимост да уредят правни или финансови дела. Децата от семейства под карантина нямат право да посещават училище за две седмици.

Работодателите нямат задължение да плащат заплата на карантинираните за срока на ограниченията, ако те не могат да работят от дома. Уточнява се, че в тези случаи социалната система най-вероятно ще поеме изплащането на 70 на сто от обичайното трудово възнаграждение, но не повече от 2754,76 евро бруто, за две седмици.

Тези плащания ще се извършват по правилата за временна безработица при извънредно положение. Уточнява се, че тази възможност няма да се прилага за пътници, които са посетили "червени" зони по несъществен повод.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12521

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет