Великобритания е изправена пред втора вълна от COVID-19

  • 04 август 2020 14:53

  • 1087
  • 0
Великобритания е изправена пред втора вълна от COVID-19
© getty images

Великобритания е изправена пред втора вълна от COVID-19 тази зима, която може да е два пъти по-сериозна и разпространена от първоначалната епидемия, ако отвори училищата без по-ефективна система за тестване и проследяване, показва проучване, публикувано във вторник и цитирано от "Ройтерс" и БиБиСи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28824

Изследователи от Лондонския университетски колеж и Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина моделираха въздействието на повторното отваряне на училищата или на пълно или на непълно работно време за родителите да се върнат на работа, за потенциалното разпространение на вируса.

Те заключиха, че сериозна втора вълна може да бъде предотвратена, ако 75% от тези със симптоми са открити и тествани и 68% от контактите им са проследени или ако 87% от хората със симптоми са открити и 40% от контактите им са тествани.

"Въпреки това, ние също така предвиждаме, че при липса на достатъчно широко покритие за тест-проследяване-изолация, повторното отваряне на училищата, съчетано със съпътстващо отваряне на обществото във всички сценарии, може да предизвика втора вълна COVID-19", се казва в проучването.

Великобритания ще използва бързи 90-минутни тестове за COVID-19

"Нашите резултати от моделиране предполагат, че пълното отваряне на училищата през септември 2020 г. без ефективна стратегия за тестване-изолация ще доведе до повишаване на R над 1 и произтичаща втора вълна от инфекции, която ще достигне максимум през декември 2020 г. и ще бъде от 2 до 2,3 пъти по-голяма от размер на оригиналната вълна COVID-19. "

Водещият автор на изследването Жасмина Пановска-Грифитс коментира, че системата за тестване и проследяване в Англия достига само около 50% от контактите на всички тествани с положителни резултати за COVID-19.

Пановска-Грифитс, преподавател по математическо моделиране в Лондонският университетски колеж, коментира пред БиБиСи, че най-лошите сценарии все още могат да бъдат избегнати.

"Важното е, че намираме, че е възможно да се избегне втора епидемична вълна, ако може да се диагностицират достатъчно хора със симптоматични инфекции. След това техните контакти могат да бъдат проследени и ефективно изолирани", обяснява тя.

"Ние сме първото проучване, което количествено определи, колко трябва да бъде за Обединеното кралство."

Училищата във Великобритания затвориха през март по време на националното блокиране, с изключение на децата на ключови работници, и отвориха отново за малък брой ученици през юни.

Правителството коментира, че всички ученици ще се върнат в училище до началото на септември, като премиерът Борис Джонсън заяви, че това е национален приоритет.

"Мисля, че всички приемаме, че тестването и проследяването е програма, която трябва да продължи да се усъвършенства. Има правилно смирение в правителството по въпроса", коментира министърът на местното самоуправление Саймън Кларк.

"Ние напълно приемаме, че трябва да продължим да увеличаваме тази цифра", добави той.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28824

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1087 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини