Президентът на Италия откри новия мост в Генуа, построен на мястото на срутилия се мост "Моранди"

Италианският президент Серджо Матарела и други официални лица откриха новия мост в Генуа, който заменя срутилия се преди две години мост "Моранди", съобщи БТА.

При трагедията тогава загинаха 43 души. Семействата на жертвите бойкотираха церемонията.

Италианската прокуратура: Рухналият мост "Моранди" не е бил поддържан от 25 години

Пожарникарите, които обърнаха тонове отломки, за да извадят оцелелите и телата на загиналите от смачкани коли и камиони, също се включиха в бойкота в знак на солидарност с близките на жертвите.

Преди откриването семействата на загиналите се срещнаха с президента Матарела, но заявиха, че ще пропуснат самата церемония. Те са ядосани не на президента, а на това, че фирмата, поддържала моста "Моранди", ще поддържа за известно време и новия мост, въпреки че лошата поддръжка е една от разследваните възможни причини за срутването на моста на 14 август 2018 г.

Новият мост, който ще се казва "Сан Джорджо", е проектиран от живеещия в Генуа архитект Ренцо Пиано. На моста има 43 лампи в памет на жертвите. Преди церемонията премиерът Джузепе Конте написа във Фейсбук, че откриването на новия мост е знак на светлото бъдеще на Италия.

"От една рана, която все още трудно зараства, се издига символът на една нова Италия", написа Конте, който също присъства на откриването.

Коментари

  1. 2020.08.04 | 06:23
    Направо ги поканете да построят 2-ри мост над варненското езеро и над р. Дунав/Силистра- Калараш/ .
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет