Бившият крал на Испания Хуан Карлос напуска страната след подозрения в корупция

Заради подозрения в корупция и започнало разследване на Върховния съд бившият крал на Испания Хуан Карлос обяви в писмо до сина си крал Фелипе Шести своето решение да напусне страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Воден от убеждението, че ще направя най-добрата услуга на испанците, на институциите им и на теб като крал, те уведомявам за решението си да напусна Испания през този период", пише бившият крал, цитиран в изявление на испанския кралски двор, в което крал Фелипе Шести приема решението му и му благодари за него.

Испанският крал Фелипе Шести се отказва от наследството на баща си Хуан Карлос заради корупционен скандал

През юни испанският Върховен съд започна разследване на участието на Хуан Карлос в договор за изграждане на високоскоростна железопътна линия в Саудитска Арабия, след като швейцарският вестник "Трибюн дьо Женев" написа, че той е получил 100 милиона долара от тогавашния саудитски крал Абдула.

След поредица скандали по време на управлението му, Хуан Карлос абдикира през 2014 г. в полза на сина си Фелипе Шести и загуби имунитета си срещу съдебно преследване, който испанската конституция дава на държавния глава. След медийни съобщения, че Фелипе е наследник на офшорна сметка, в която се твърди, че имало 65 милиона евро от Саудитска Арабия за Хуан Карлос, Фелипе се отказа от всякакво бъдещо лично наследство от баща си. Фелипе лиши Хуан Карлос също от годишната му държавна субсидия в размер на 194 232 евро.

Коментари

 1. 2020.08.04 | 09:07
  той и нашия така.
 2. 2020.08.04 | 07:15
  Винаги и навсякъде има корупция, въпросът е дали нещо се гради. При комунистическите и социалистичесщи управления при нас това второто липсваше.
 3. 2020.08.03 | 21:27
  Хахаха, а нашият Цар от Банкя дали би направил така? По-вероятно обаче е да си купи още имоти в Барселона, където са и банковите сметки.
  1. 2020.08.03 | 22:54
   нашия е лаком много,и Хуан Карлос е същия,но Фелипе не е,защото маика му София е гъркиня ортодокса.католиците са много лакоми.
 4. 2020.08.03 | 22:09
  няма демократични ценности = криворазбраната цивилизация
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет